Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Gooi alleen droog en onbehandeld hout in je houtkachel, vuurkorf of tuinhaard

In de eindejaarsperiode worden er in heel wat woningen houtkachels en open haarden aangestoken voor de gezelligheid. Door de coronamaatregelen gaan er nu ook opvallend veel vuurkorven, - schalen en tuinhaarden over de toonbank. Stook alleen onbehandeld droog hout of houtpellets in je houtkachel. Ook buiten is alleen toegelaten om onbehandeld droog hout te verbranden.

Verbranden van afvalhout verboden

Het is verboden om afvalhout onder welke vorm op te stoken in een houtkachel. Hout van oude meubelen is behandeld en is niet geschikt om te stoken. Maar ook andere soorten afvalhout mogen niet in je houtkachel. Sloophout, spaanhout, vezelplaat, multiplex, triplex, MDF, OSB, chemisch behandeld hout en geverfd hout. Afvalhout hoort thuis in het containerpark.

De verbranding van die houtsoorten kan giftige stoffen vrijgeven. Het gaat dan over de schadelijke stoffen van de lijmen, de chemische componenten en verven die gebruikt zijn. Om geurhinder, gezondheidsproblemen en een schoorsteenbrand te voorkomen, mag je dit soort hout niet verbranden. De giftige stoffen komen trouwens niet alleen vrij in de buitenlucht, maar ook binnen in huis.

Natuurlijk is ook huishoudelijk afval, snoei- en/of groenafval niet toegelaten. Ook kranten om je vuur aan te maken zijn slecht, want daar kan giftige inkt opzitten. Gebruik kleinhout of aanmaakblokjes. https://www.knokke-heist.be/milieu-natuur-en-landbouw/klimaat-en-energie/stook-slim-en-zuinig-veilig-verwarmen

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter