Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Erkend statuut voor mantelzorgers sinds 1 september

De overheid hecht veel waarde aan mantelzorgers. Daarom heeft ze een kader uitgewerkt voor al die helpende handen, die zich belangeloos inzetten voor een geliefde: het statuut van mantelzorger. Sinds 1 september 2020 kan je als mantelzorger een officiële erkenning aanvragen. 

Je hoorde de voorbije maanden misschien het woord ‘mantelzorger’ eens vallen. In coronatijden hebben immers niet alleen professionele zorgverstrekkers de handen vol, ook voor de mantelzorgers die thuis, of in hun omgeving op regelmatige basis voor een naaste zorgen omdat hij of zij door een ziekte, een handicap, ouderdom of psychische moeilijkheden extra ondersteuning nodig heeft, is het voorbije half jaar erg pittig geweest. Mantelzorg is iets dat je overkomt. Je rolt er in omdat een familielid of vriend(in) hulp nodig heeft. Soms gebeurt dat gaandeweg, soms van de ene dag op de andere. 

Vanaf 1 september 2020 kan je als mantelzorger een officiële erkenning aanvragen. Je kan daarbij kiezen tussen twee types erkenningen: een algemene erkenning als mantelzorger en een erkenning als mantelzorger met sociaal voordeel. De eerste erkenning is na de aanvraag onbeperkt geldig. Er staat geen beperking op het aantal erkende mantelzorgers die een zorgvrager mag inschakelen. Aan de tweede erkenning hangt een sociaal voordeel vast, namelijk de mogelijkheid om mantelzorgverlof aan te vragen bij je werkgever. Het mantelzorgverlof kan enkel opgenomen worden door loontrekkenden en ambtenaren, niet door zelfstandigen. Een zorgvrager kan niet meer dan 3 dergelijke mantelzorgers inschakelen en de erkenning is maar beperkt geldig, namelijk één jaar. Meer info over het mantelzorgstatuut vind je terug op www.mantelzorgers.be en via het Thuiszorgplatform Knokke-Heist T 050 530 900. 

Ook lokale besturen willen mantelzorg meer en breder op de kaart zetten. Het is immers bij uitstek binnen de lokale gemeenschap dat mantelzorg voor een belangrijke menselijke en maatschappelijke meerwaarde zorgt. Steeds meer gemeenten leveren daarom extra inspanningen om hun mantelzorgers te erkennen, ondersteunen en verbinden. De vijf gemeenten binnen de eerstelijnszone Oostkust (Blankenberge, Damme, De Haan, Knokke-Heist en Zuienkerke) slaan de handen in elkaar om samen te werken om mantelzorgers nog beter te ondersteunen en te informeren. Hiervoor worden in de nabije toekomst verschillende initiatieven opgestart. Wil jij actief betrokken worden bij een initiatief bij jou in de buurt of word je graag op de hoogte gehouden? Laat het ons weten via griet.serpieters@knokke-heist.be of G 0476 60 81 97. 

Meer info: Thuiszorgplatform Knokke-Heist T 050 530 900 of Griet Serpieters - G 0476 60 81 97 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter