Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Neem uw voorzorgen tegen het coronavirus!

Besmette patiënten met coronavirus in Knokke-Heist

Op woensdag 4 maart 2020 is burgemeester Graaf Leopold Lippens door het Agentschap Zorg & Gezondheid op de hoogte gebracht dat een inwoner van Knokke-Heist besmet is geraakt met het coronavirus COVID-19. Labo-onderzoek heeft dit bevestigd. Om de privacy van deze persoon te beschermen, kan de Vlaamse overheid niet meer details geven over wie die persoon is, waar hij woont of hoe het gesteld is met zijn/haar gezondheid.  De besmette persoon werd meteen geïsoleerd en in quarantaine behandeld.  Zorg en Gezondheid heeft vandaag laten weten dat 3 nauwe contacten van het eerste geval ondertussen ook positief getest hebben op het coronavirus.

Volg de adviezen van het Agentschap Zorg en Gezondheid

Het gemeenbestuur begrijpt dat dit nieuws mogelijks bij sommigen voor onrust kan zorgen.  Als iedereen echter de nodige preventieve tips in acht neemt, dan blijven de risico’s binnen de perken. 

We zetten de adviezen van het Agentschap Zorg & Gezondheid daarom eventjes op een rijtje:

 • De besmette personen in Knokke-Heist zijn geïsoleerd. Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid onderzoekt met wie deze personen nauw contact hebben gehad. Deze personen zullen door Zorg en Gezondheid gecontacteerd worden. Zorg en Gezondheid zal evalueren of deze contacten in isolatie moeten gaan (thuisisolatie) of dat zij, zolang zij geen ziektesymptomen hebben, hun gewone leven en activiteiten kunnen verderzetten met extra waakzaamheid voor koorts of symptomen. In beide gevallen zal Zorg en Gezondheid deze personen regelmatig opvolgen. Bij symptomen zullen ze deze contacten laten testen op het coronavirus. Voor mensen die geen nauw contact hebben gehad met deze persoon (bijvoorbeeld omwonenden, contact op straat of in de winkel), is het risico op besmetting uiterst klein.

 

 • Mensen die ziekteklachten ontwikkelen, hoeven dus niet meteen te vrezen voor corona. Veel waarschijnlijker is dat zij een verkoudheid of griep hebben opgelopen. Zij nemen zoals normaal best contact op met hun huisarts.

 

 • Om verdere besmetting te vermijden, is het aangewezen om volgende tips in acht te nemen:
  1. Was regelmatig en grondig (40 à 60 sec.) je handen met water en zeep. (alle huidoppervlak wassen).
  2. Moet je hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
  3. Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen of snuiten en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
  4. Vermijd om te handen geven. Begroet elkaar met een zwaai of met de elleboog.
  5. Blijf zeker thuis als je ziek bent. Ga niet naar het werk!
  6. Vermijd zelf nauw contact met zieke personen.
  7. Probeer erop te letten je gezicht (neus en mond) zo weinig mogelijk aan te raken met je handen.

 

Meer informatie over het coronavirus vinden mensen op www.info-coronavirus.be. Er is ook een callcenter van de federale overheid: T 0800 14 689.

Huisartsen en andere gezondheidswerkers in uw gemeente vinden de procedures over hoe ze met patiënten moeten omgaan op de website van Sciensano.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter