Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Tentoonstelling Schelpen uit de Noordzee in het Zwin Natuur Park

Vanaf zaterdag 7 maart 2020 gaat in het Zwin Natuur Park de nieuwe tentoonstelling Schelpen uit de Noordzee van start, met tientallen unieke vondsten. Die loopt tot en met 19 april. Een bezoek aan de tentoonstelling is inbegrepen in de toegangsprijs van het park

De tentoonstelling

De tentoonstelling brengt een selectie uit de rijke verzameling schelpen van Patrick Danneels en belicht een aantal boeiende aspecten rond schelpen die te vinden zijn in en aan onze Noordzee. De collectie toont tientallen bijzondere schelpen waarvan enkele unieke vonsten, zoals een afgeknotte strandgaper en een wulk. De tentoonstelling is geschikt voor alle leeftijden.

Thema’s die aan bod komen zijn onder meer: hoe zit een schelp in mekaar en hoe groeit een schelp? De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan de soorten schelpen en de bedreigingen waarmee ze te maken hebben. Eveneens komen inktvissen aan bod, want onder de huid hebben ze ook een schelp, en ook die spoelen aan.

Verzameling schelpen

De tentoonstelling kon worden gerealiseerd dankzij de schenking van de schelpencollectie van de familie Danneels. Aanvankelijk was het verzamelen van schelpen voor Patrick Danneels een ontspannende bezigheid. Samen met de kinderen schelpen rapen aan de waterlijn. Maar al gauw groeide dit uit tot een échte passie. De gedreven verzamelaar ontdekte in onze Noordzee een fascinerende, soms nog té weinig bekende onderwaterwereld. Schelpen verzamelen deed hij zowel vanuit wetenschappelijk, maar vooral ook educatief oogpunt: het leren en overdragen van verzamelde kennis en waarden.

Vorig jaar overleed Patrick. Het was zijn wens om zijn ruime schelpencollectie te schenken aan een bestemming zoals het Zwin Natuur Park dat educatie hoog in het vaandel draagt.

Wetenschappelijk onderzoek

Schelpen zoeken en tellen is ook zeer nuttig, onder andere voor wetenschappers. Schelpen zijn onder meer gevoelig aan temperatuur. Aan de hand van de resultaten komen onderzoekers immers heel wat te weten onder meer over klimaatverandering en milieuvervuiling.

Praktische info pers – officiële opening
Waar: Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Wanneer: vrijdag 6 maart 2020 om 17 uur

Praktische info – ‘Tentoonstelling Schelpen uit de Noordzee’

Wanneer: Van zaterdag 7 maart tot en met zondag 19 april 2020

Openingsuren:
- in maart: open van woensdag t.e.m. zondag, van 10 tot 17 uur
- in april: open van dinsdag t.e.m. zondag. Tijdens de Paasvakantie open elke dag, telkens van 10 tot 18 uur
Prijs: een bezoek aan de tentoonstelling is inbegrepen in de toegangsprijs van het park
- 6 jaar: gratis; van 6 t.e.m. 17 jaar: 5 euro; vanaf 18 jaar: 10 euro online (12 euro aan de kassa)

www.zwin.be

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter