Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Podium van schouwburg Scharpoord uitgerust met nieuwe bamboevloer en moderne bekabeling

Tijdens de eerste lockdown heeft het Cultuurcentrum van de gelegenheid gebruik gemaakt om de podiumvloer van de schouwburg “grondig” te vernieuwen. De oude plankenvloer werd volledig opgebroken en afgevoerd. De gespecialiseerde firma Artnation uit Oostende plaatste een duurzame podiumvloer in bamboe. Tijdens het hele renovatieproces hebben de theatertechnici alle oude bekabeling onder en rond het podium verwijderd en vervangen door nieuwe leidingen.  De renovatie heeft in totaal 87.000 euro gekost.  

Een aantal gezelschappen en artiesten hebben de buitengewone kwaliteiten van de nieuwe vloer al kunnen ervaren. Nu is het afwachten tot 13 december 2020 of de tweede lockdown al dan niet versoepeld wordt en sociaal-culturele activiteiten weer mogelijk worden... 

45 jaar oude vloer tot op de houtvezel versleten 

De plankenvloer was na 45 jaar dienst echt hoognodig aan vervanging toe. Het hout was helemaal tot op de vezel versleten. Op sommige plaatsen waren er zwakke plekken waardoor de veiligheid om er met een hoogtewerker of stapelaar over te rijden niet meer gegarandeerd kon worden. Hier en daar waren er zelfs plaatsen die inzakten door er gewoon maar met je voet op te duwen. Na zovele jaren intensief gebruik, jaarlijks afschuren en herschilderen, oplappen waar er zwakke plekken zaten, was de situatie onhoudbaar geworden, niet alleen omwille van de veiligheid maar ook vanuit esthetisch oogpunt.  De zwaar gehavende vloer stak schril af met de rest van de stijlvolle schouwburgaccommodatie.  

Zwevende podiumvloer 

Een degelijke podiumvloer moet niet alleen stevig maar ook voldoende verend zijn voor dans- en acrobatische opvoeringen. Daarom mag de vloer niet rechtstreeks op het beton worden geplaatst wat dan zou het oppervlak te stug worden. De vloer is dus eigenlijk "zwevend" doordat er onder de vloer eerst een lattenwerkstructuur is gemaakt die de vloer scheidt van het beton. Daarnaast was het belangrijk dat de theatertechnici verschillende technische goten konden construeren in de coulissen waar de aansluitingen voor licht en geluid en de bijhorende kabels een plaats konden krijgen. 

Bamboe: duurzaam, ecologisch en sterk 

De podiumvloer is dus opgebouwd uit verschillende lagen. De basis wordt gevormd door een lattenstructuur van Canadian Lumber Sizes (CLS)-balkjes opgevuld met isolatie. Daarbovenop zijn Oriented Strand Board (OSB)-platen en een verende laag aangebracht. Het uiteindelijke sluitstuk is een toplaag in bamboe.  Deze planken zijn niet alleen duurzaam en ecologisch maar ook heel erg sterk, wat belangrijk is om er met zware machines over te kunnen rijden. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter