Knokke-Heist bezoeken als toerist?

To do’s in de tuin in september

De ecologische tuin

Voor vele mensen is in de tuin werken gelijk aan schoonmaken, wieden, snoeien, … en wekt dit nogal wat negatieve gevoelens op. Is dit bij jou ook zo? Dan moet je overwegen om van je tuin een ecologische tuin te maken en zo veel werk te vermijden. Is dit dan een verwilderde tuin denk je nu? Welnee, dat is het helemaal niet, maar wat is het dan wel…

Bij een ecologische tuin is er harmonie tussen de mensen, dieren en de planten terwijl een traditionele tuin aangepast wordt aan de behoeftes van de mens. Om de traditionele tuin zo te houden moet er constant worden gesnoeid, gewied en onderhouden. In een ecologische tuin is er respect voor wat groeit en bloeit, er wordt rekening gehouden met de volwassen afmetingen van de struiken, planten en bomen die er staan. Ze blijven nu eenmaal groeien tot ze hun volwassen groei hebben bereikt. Als je dat al aanvaard, scheelt je dat een pak snoeiwerk.

Er moet dus om te beginnen beter nagedacht worden bij de (her)aanleg van een ecologische tuin. Welke planten houden van de bodem in je tuin? De juiste plant op de juiste plaats heeft veel meer overlevingskans en zal de kans krijgen om uit te groeien tot een gezonde plant.

Een ecologische siertuin heeft weinig menselijke interventie nodig en zorgt ervoor dat je tuin stabieler wordt en arbeidsarmer. Dan kunnen we spreken van tuinbeheer i.p.v. tuinonderhoud.

Als je met de natuur samenwerkt, zal je tuin arbeidsarmer worden en een oase van biodiversiteit. Gebeten? Meer info vind je op de website van West-Vlaanderen of op de website van Velt.

Gazon

Verwijder regelmatig de afgevallen bladeren uit je gazon, ze zouden je grasplantjes op den duur anders kunnen verstikken. Haal ze uit je gazon met een grashark en gebruik de blaadjes om je vaste planten mee af te dekken. Heb je er teveel, dan kun je ze ook op de composthoop leggen. Het gras groeit nog steeds en wordt regelmatig afgemaaid.

Gras zaaien in september is interessant daar de bodem nog voldoende warm is om op een korte tijd een mooi gazon te doen verschijnen, kies voor biologisch zaad.

Lelijke plekken of putten in het gazon kunnen worden verwijderd om daarna terug in te zaaien.

Wat kun je planten?

Deze maand is een goede maand om vaste planten in de tuin aan te planten. Na de zomer is de grond nog genoeg opgewarmd waardoor de wortels er goed zullen in verankeren voor de winter. Vaste planten kunnen nu ook nog worden uitgegraven om gescheurd te worden, de jongste buitenste delen mogen dan terug de grond in. Groenblijvende heesters mogen deze maand worden verplaatst.

Winterbloeiende planten zijn nu overal verkrijgbaar en kunnen in de komende maanden de tuin wat opfleuren, viooltjes, winterheide, maar ook sierkolen of bessendragende struiken.

Voorjaarsbloeiende bollen zoals narcissen, tulpen en krokussen kun je nu ook planten.

Onderhoud en voorbereiding

  • Als je zaden oogst, bewaar ze donker en droog bv. in een envelopje en maak er een goeie gewoonte van om er de datum en de plant op te schrijven
  • Vaste planten kunnen nu ook nog worden uitgegraven om gescheurd te worden, de jongste buitenste delen mogen dan terug de grond in
  • Groenblijvende heesters mogen deze maand worden verplaatst
  • Neem stekjes van niet-winterharde kuipplanten
  • Slakken paren naast het voorjaar ook in het najaar, hou nu dus goed in de gaten als er slakken zitten, vang ze consequent weg. Per volwassen exemplaar die je nu kunt wegvangen heb je in het voorjaar 300 eitjes minder
  • De hagen zijn nu al een tijdje gestopt met groeien. Wil je een hele winter kunnen genieten van een vrij strakke haag, dan is het nu de moment om deze een goede snoeibeurt te geven. Snoeivormen van buxus, liguster, taxus, klimop,... kunnen geschoren worden. Zorg er bij het snoeien van hagen steeds voor dat de onderkant breder is dan de bovenkant.

Welke bijenvriendelijke planten bloeien er?

In september bloeit er nog veel, om dus te genieten van een bloeiende nazomer kun je er aan denken om deze planten te zetten:

beemdkroon, altheastruik, aster, bijenboom, cosmos, dahlia, duizendknoop, echte guldenroede, herfstanemoon, honingboom, ijzerhard, grote kattenstaart, rode klaver, witte klaver, komkommerkruid, koninginnenkruid, luzerne, madeliefje, wilde marjolein, muskuskaasjeskruid, ooievaarsbek, paardenbloem, prachtkaars, reukerwt, scharnierbloem, slaapmutsje, slangenkruid, sneeuwbes, sporkehout, stokroos, struikklimop, struikveronica, tandzaad, zevenzonenboom, zonnebloem, rode zonnehoed, zonnekruid.

Dieren in de tuin

Je bent er misschien nog niet klaar voor maar de herfst loert al om de hoek. Haal je voedertafel maar weer boven en koop alvast die nieuwe vogelnestkastjes. Als je de nestkastjes ophangt in de herfst gaan de tuinvogels erin overnachten en blijven tot de lente weer komt. Sensatie verzekerd!

Wist je trouwens dat je een subsidie kunt krijgen voor het creëren van nestgelegenheden voor mussen?

Koop enkele mussennestkasten of steek de armen uit de mouwen en timmer er zelf in elkaar. Alle nodige informatie vind je hier: https://www.knokke-heist.be/premies-en-subsidies/subsidie-nestgelegenheden-mussen.

Wist je dat?

We sluiten af met een weetje.

Wist je dat ... er grasmengsels bestaan met extra klaverzaad? Zo zorg je voor voedsel voor de bijtjes in je gazon.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter