Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Heraanleg kruispunt N49 met Kalvekeetdijk in Knokke-Heist

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaat van start met de eerste fase van de werken op de Natiënlaan (N49) in Knokke-Heist, ter hoogte van het kruispunt met de Kalvekeetdijk. Vanaf vrijdag 13 november 2020 wordt de signalisatie geplaatst om de werken uit te voeren. De werken zelf starten vanaf maandag 16 november 2020. Tijdens de volledige duur van de werken beschikt het verkeer op de Natiënlaan ter hoogte van het kruispunt slechts over één rijstrook in elke richting. Tot de zomer van 2021 is bovendien het westelijke deel van de Kalvekeetdijk afgesloten van de Natiënlaan. 

Werken starten aan westelijke kant van het kruispunt 
De omvorming van het kruispunt tot een rotonde gebeurt in twee grote fases. In de eerste fase, tot de zomer van 2021, werkt Wegen en Verkeer aan de westelijke zijde van het kruispunt, de kant van de Natiënlaan waar het verkeer richting binnenland rijdt. Eerst worden er rioleringswerken uitgevoerd. Daarna bouwt Wegen en Verkeer het westelijke deel van de rotonde op. Op een lager niveau, onder de rotonde, komt er een veilige kruising voor fietsers en voetgangers. Zodra de werken op het westelijke deel erop zitten, starten dezelfde werken aan de overkant van het kruispunt. Volgens de huidige planning zijn alle werken afgerond tegen het einde van 2021. 

Hinder vanaf vrijdag 13 november 
Vanaf vrijdag 13 november 2020 zal het verkeer aan het kruispunt hinder ondervinden. Het verkeer op de Natiënlaan (N49) beschikt vanaf dan ter hoogte van het kruispunt over één rijstrook in elke richting. Ook wordt de westelijke tak van het kruispunt met de Kalvekeetdijk afgesloten. Voor het verkeer wordt een omleiding voorzien via de Herenweg en de tijdelijke verbindingsweg ter hoogte van de helihaven. De oostelijke tak van het kruispunt met de Kalvekeetdijk blijft open voor het verkeer volgens het principe van rechts-in-rechts-uit. Om alle bewegingen mogelijk te maken, wordt ter hoogte van de Korenbloemdreef een keerpunt aangelegd. Voor fietsers wordt een omleiding rond de werfzone voorzien via Kragendijk.  

Rotonde met ondergrondse kruising zorgt voor veiliger verkeer 
Het kruispunt van de Natiënlaan met de Kalvekeetdijk ondergaat het komende jaar een volledige metamorfose. Wegen en Verkeer vormt het huidige met lichten geregelde kruispunt om tot een rotonde met twee rijstroken. Voor fietsers en voetgangers wordt er onder de rotonde een ondergrondse kruising aangelegd. De heraanleg is noodzakelijk om de verkeersveiligheid op dit drukke kruispunt te verbeteren. De Natiënlaan is een drukke toegangsweg van Knokke-Heist die veel wordt gebruikt door auto’s en fietsers. De Kalvekeetdijk is dan weer een belangrijke fietsroute in de omgeving. Om al het verkeer hier op een veilige manier te laten kruisen, worden auto’s en fietsers in de toekomst volledig van elkaar gescheiden 

Op de website www.wegenenverkeer.be/kalvekeetdijk lees je alles over het project en de maatregelen voor het verkeer.       

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter