Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Knokke-Heist herdenkt zijn oorlogsslachtoffers uit de 1ste en 2de Wereldoorlog

Door de lockdown ging de jaarlijkse herdenkingshappening Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid dit jaar niet door. Het gemeentebestuur bracht wel symbolisch hulde door bloemenkransen neer te leggen aan de oorlogsmonumenten op het Verzets-, Helden- en Burgemeester Frans Desmidtplein en de Sint-Vincentiuskerk in Ramskapelle. Ook aan de ereperken van onze oud-strijders op het Sint-Helenakerkhof in Knokke en op de begraafplaats in de Westkapellestraat werden bloemen gelegd. Ook een aantal politieke partijen, verenigingen en individuele burgers brachten met bloemen hulde aan de 117 Knokke-Heistse oorlogsveteranen en burgers die het leven lieten in beide wereldoorlogen.  

We will remember them….. 

Ondanks het annuleren van de jaarlijkse Canadese Bevrijdingsmars was er ook zondagmorgen 8 november 2020 bij de afsluitdijk te Hoofdplaat aan de Schelde toch meer beweging waar te nemen dan gebruikelijk op zondag. 4 muzikanten van de For Freedom Pipes & Drums begonnen in gevechtsuniform aan hun 33 kilometer lange tocht naar Knokke-Heist en verrasten de dorpsinwoners met een streepje doedelzakmuziek. Niet alleen de muzikanten hadden het idee opgevat om toch onze bevrijders te herdenken en te eren door de route af te leggen; regelmatig werd hier en daar verspreide trosjes wandelaars gespot. 

Het Canadacomité, vertegenwoordigd door Danny Lannoy en DirkOverstraete en Danny & Freddy Jones van het For Freedom Museum hielden een korte hulde aan de gedenksteen in Hoofdplaat, alsook aan de Hickmanbrug in Retranchement. Tot slot werd op de pui van het stadhuis in Knokke een laatste eerbetoon gebracht om deze herdenkingstocht te beëindigen.  

Op alle kleine plechtigheden werd door Danny Jones een stuk uit het gedicht For the Fallen voorgelezen. Het werd in 1914 geschreven door de Brit Laurence Binyon (1869-1943). Verzen 13-16 zijn het bekendste stuk uit dit aangrijpend gedicht dat op vele herdenkingsceremonies wordt voorgelezen. 

They shall grow not old, as we that are left grow old 

Age shall not weary them, nor the years condemn 

At the going down of the sun in the morning 

We will remember them. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter