Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Kick-off BuurtInformatieNetwerk (BIN) Westkapelle

Een primeur voor Knokke-Heist. De lokale politie, het gemeentebestuur en enkele geëngageerde inwoners starten in deelgemeente Westkapelle het eerste buurtinformatienetwerk voor particulieren op. In Knokke-Heist richtte het politieteam al enkele netwerken voor zelfstandigen op. In het BIN staat een goede informatie-uitwisseling tussen het politieteam en de inwoners van Westkapelle centraal, met het oog op een veilige buurt. 

“Als mama ben ik blij dat mijn kinderen veilig opgroeien in Westkapelle”, zegt BIN-coach Candice Goovaerts. “Dat ze buiten kunnen spelen zonder dat ik me grote zorgen moet maken. Het is een kostbare vrijheid die ik graag wil behouden. Ik draag dan ook vol overtuiging mijn steentje bij als BIN-coach. De politie doet veel om een veilige buurt te creëren, maar stel je voor dat er achter elk raam ogen zijn die mee over Westkapelle waken. Dat zou toch fantastisch zijn?” 

Buurtinformatienetwerk 

Het buurtinformatienetwerk is een samenwerking tussen de lokale politie en inwoners van Westkapelle. In het netwerk wisselen het politieteam en de leden wederzijds informatie uit. De inwoners engageren zich om verdachte situaties te melden, en de lokale politie informeert hen via een sms of oproep over inbraken, diefstallen, vermiste personen en verdachte handelingen. Er worden via mail ook preventieve boodschappen verspreid. De werking van het BIN is volledig gratis voor de leden. 

“Een inwoner wandelt met zijn hond in de buurt en krijgt via het netwerk een oproep van de politie”, verduidelijkt wijkinspecteur Stefaan Pauwaert. “Er is een inbraak gebeurd en de verdachten reden weg in een bepaald type wagen. Het BIN-lid ziet de wagen rijden en kan meteen de politie verwittigen met de boodschap: Ik ben in deze straat en ik zie de wagen die waarschijnlijk betrokken is bij de inbraak.” 

Het politieteam maakt gebruik van BE-Alert om de leden te bereiken. Ook het gemeentebestuur zet het alarmeringssysteem in om de inwoners in een noodsituatie te verwittigen. Voor meer informatie over BE-Alert: www.be-alert.be

 

Lid worden 

Alle inwoners van Westkapelle ontvangen binnenkort een folder met informatie over het nieuwe netwerk en een inschrijvingsstrook. Inwoners die graag lid worden van dit gratis initiatief, kunnen zich al online inschrijven via de politiewebsite (www.politie.be/5446/vragen). 

“Graag doe ik een warme oproep aan alle Westkapellenaars om lid te worden van dit netwerk”, motiveert schepen Piet De Groote. “Soms heerst er een klimaat onder de mensen dat ze zich niet veilig voelen. Bijvoorbeeld omdat ze al enkele dagen een wagen in het straatbeeld zien die ze niet kennen. Als ze de politie meteen contacteren over verdachte situaties, personen of wagens dan kan er kort op de bal worden gespeeld. Via een oproep of sms kan de politie ook alle leden alarmeren. Ik ben alvast overtuigd en sluit mij aan.” 

 

 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter