Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Knokke-Heist roept inwoners op om zich te laten testen bij de minste symptomen van coronabesmetting

In samenwerking met de huisartsen is het gemeentebestuur van Knokke-Heist op dinsdag 11 augustus 2020 gestart met een Lokaal Team Coronapreventie die contactopsporing mee ondersteunt. Wie een positieve test aflegt, wordt gecontacteerd door een medewerker van de gemeente, met respect voor je privacy. Het overgrote deel van de betrokkenen appreciëren deze opvolging door het gemeentebestuur als aanvulling op de reeds bestaande contact tracing van de Vlaamse overheid. 

 

Medewerkers dienst Welzijn in volle actie 

Momenteel ontfermen zich 3 tot 4 personeelsleden van de dienst Welzijn over de Covidpreventie-mailbox. Het proces verloopt vrij vlot zodat er nog voldoende tijd rest om de reguliere werking van de diverse welzijnsprojecten verder te zetten. Het gemeentebestuur kreeg bovendien binnen de eigen organisatie al respons van 2 voltijdse en 3 aanvullende coronavacatures om bij te springen indien nodig.  

 

Positieve respons bij gecontacteerden 

De respons bij de gecontacteerden is over het algemeen positief.  Het feit dat de medewerkers met veel empathie informeren hoe het met de persoon met een positief resultaat gaat, zorgt ervoor dat het gesprek het louter controlerende aspect overstijgt.  

Speurtocht naar correcte contactgegevens 

Het enige struikelblok dat de medewerkers momenteel ondervinden is de juiste contactgegevens achterhalen van positief geteste personen en hun contacten. Dit is niet altijd evident, maar alle beschikbare bronnen worden ingeschakeld om de betrokkenen zo vlug mogelijk op te op te sporen en te contacteren.  

 

Eerste Covid-19 symptomen? Laat je zo vlug mogelijk testen! 

Iemand die besmet is met het coronavirus is het meest besmettelijk tussen twee dagen voor en zeven dagen na de eerste ziektesymptomen. Daarom is het belangrijk om je bij de eerste symptomen onmiddellijk te laten testen. De coronatest wordt volledig terugbetaald door jouw ziekenfonds voor wie symptomen vertoont. Het gemeentebestuur raadt iedereen ook aan om, uit voorzorg, een lijstje te maken van de personen waarmee je de voorgaande dagen in contact kwam. Want die gegevens zijn belangrijk voor een verdere contactopvolging.  

 

Om de verspreiding van het virus te vertragen, is het niet alleen belangrijk om snel te weten wie ziek is, maar ook met wie de positief geteste persoon contact had.  Wie symptomen heeft van een mogelijke coronabesmetting, laat zich best zo snel mogelijk testen. Neem hiervoor telefonisch contact op met je huisarts.  

 

Zorg voor jezelf en voor elkaar! 

 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter