Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Knokke-Heist opnieuw in top 12 van bijenvriendelijkste gemeenten van Vlaanderen

Week van de Bij, een initiatief van het Departement Omgeving, ging voor de zesde maal op zoek naar de ‘Bijenvriendelijkste gemeente’ in Vlaanderen. De stad Brugge werd uitgeroepen tot zesde winnaar en volgt zo Hasselt (2019) Genk (2018) Beernem (2017), Beveren (2016) en Knokke-Heist (2015) op. Knokke-Heist werd samen met Brugge en 10 andere gemeenten opnieuw beloond met een maximumscore van 3 bijen. De wedstrijd tussen milieu- en groendiensten van steden en gemeenten wordt georganiseerd door het Departement Omgeving (Week van de Bij) samen met de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG). 

Steeds meer bijenvriendelijke gemeenten 

De afgelopen zes jaar namen in totaal al 91 gemeenten deel aan de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente. In het coronajaar 2020 streed een recordaantal van 66 gemeenten om de ondertussen fel begeerde titel van bijenvriendelijkste gemeente. Twintig gemeenten daarvan namen voor de eerste keer deel. In de zomermaanden werden alle gemeenten bezocht en de projecten beoordeeld. De jury houdt rekening met een aantal criteria zoals bijenvriendelijke nieuwe aanplantingen; bijenvriendelijk groenbeheer (maaien, snoeien, knotten); bijeninstallaties zoals insectenhotels, een bijenkast, weidepaaltjes met gaatjes of een zandhoop voor zandbijen; educatie en sensibilisering; acties voor burgers zoals bijvoorbeeld plantdagen of groepsaankopen ten voordele van de bij; een bijenwerkgroep of een meerjarig bijenplan. Twaalf gemeenten werden dit jaar beloond met de hoogste score van drie bijen, 18 gemeenten behaalden twee bijen en 30 gemeenten één bijtje. Uit de groep met drie bijtjes werd Brugge als winnaar gekozen.  

Vlaams bestuiversplan 

 “In Vlaanderen zijn veel gemeenten bewust ermee bezig om de leefomstandigheden van bijen te verbeteren. Al die inspanningen voor bijenvriendelijk groenbeheer apprecieer ik als milieuminister ten zeerste”, zegt Vlaams minister Zuhal Demir. “Ook Vlaanderen gaat haar deel doen. In 2021 werken we voor het eerst een bestuiversplan uit, naar voorbeeld van onder andere Ierland, waarin we acties opnemen om de achteruitgang van bestuivers in Vlaanderen aan te pakken.   

Bijenvriendelijkste gemeente 2021 

Het Departement Omgeving zet in samenwerking met de VVOG de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente ook in 2021 verder. Gemeenten die speciale aandacht hebben voor bijen, kunnen zich vanaf eind april 2021 terug inschrijven voor de wedstrijd ‘Openbaar Groenawards’ categorie ‘Bijenvriendelijkste gemeente’.  

Voor alle info: www.vvog.info en  www.weekvandebij.be 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter