Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Zeezucht: De zee, die grote beeldhouwer van Jean-Michel Folon

“De zee, die grote beeldhouwer” of in de volksmond Het “mannetje met de hoed” is bij het brede publiek onbetwistbaar het best gekende en meest geliefde kunstwerk op het strand van Knokke-Heist. Dit bronzen figuurtje van wijlen Jean-Michel Folon trotseert in zittende houding reeds meer dan 20 jaar het spel van eb en vloed. Omdat hij ter hoogte van het Albertplein bij iedere zandopspuiting onder het zand dreigde te verdwijnen, heeft hoedenman voortaan zijn stek gevonden op het hoogste strandhoofd op het einde van de Paul Parmentierlaan.  Gepolijst door de zee, gescrubd door het zand en groen gebronsd door de zon, inspireerde hij woordkunstenares Maud Vanhauwaert met onderstaande poëtische ontboezeming.  

 

Ik ben niet dan in uw water  

zit stil en ben in beweging  

ergens in de stateloze stroom  

van die grote ademhaling  

  

wolken golven aan 

van eb en moed ik ben van alle  

tijen dit mysterie klaart niet op 

  

ik heb een hoed om hem voor u  

af te kunnen zetten vraag u  

nederig grote beeldhouwer 

  

draag mij naar uw verten 

  

Flyer met QR-code 

De volledige poëzieteksten kun je nalezen in de flyer. Deze is verkrijgbaar in de filialen van Bibliotheek Knokke-Heist en bij het toerismekantoor in Knokke (Zeedijk 660). Op deze flyer staat er ook een QR-code waarmee je de gedichten kan horen en de bijhorende kunstwerken kan zien in een artistieke video (www.beeldenindestad.be/ontdekken).    

Meer info over de kunstbeelden vind je in de brochures 'Zin in Kunst' en 'Kunststad'. Deze kun je ook afhalen bij het toerismekantoor of online terugvinden op www.myknokke-heist.be/publicaties

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter