Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Vanaf 4 mei mondmasker, sjaal of bandana verplicht op tram, trein en bus

Vanaf maandag 4 mei 2020 worden de federale coronamaatregelen fasegewijs versoepeld. Het bedekken van mond en neus wordt daarom belangrijk in de komende afbouwperiode. Dat kan met een mondmasker of een alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal of bandana. Dat wordt door de Nationale Veiligheidsraad aanbevolen in de openbare ruimte en is sinds 4 mei 2020 zelfs verplicht op het openbaar vervoer voor gebruikers van 12 jaar en ouder.  

Hoe geraak ik aan een mondmasker? 

De hogere overheid maakt zich sterk dat elke burger gratis minstens één standaard stoffen mondmasker krijgt dat de mond en de neus volledig bedekt. Mensen zullen ook twee filters krijgen, om in gekochte of gemaakte maskers te stoppen. Omdat die levering door de overheid vermoedelijk nog een paar weken zal duren, is het aangewezen om zelf reeds een of meerdere exemplaren aan te schaffen. Voor een afdoende bescherming moet een stoffen comfortmasker immers dagelijks op 90° graden gewassen worden en zijn dus meerdere exemplaren per persoon wenselijk.    

Het college van burgemeester en schepenen heeft op donderdag 30 april 2020 definitief beslist om als lokale overheid geen mondmaskers te bestellen en te verdelen voor zijn bevolking. Het gemeentebestuur is van mening dat iedere burger over voldoende mogelijkheden beschikt om zichzelf, zijn gezin en eventueel ook buren en vrienden op een goedkope manier te voorzien van een of meerdere persoonlijke beschermingsmiddelen voor neus en mond.  

Zo zijn er in Knokke-Heist binnen de Vrijwilligerscentrale in CC Scharpoord en diverse burgerinitiatieven (zie https://melissalamote.wixsite.com/eenhartvoorknokke/waar-kan-je-mondmaskers-kopen-of-be) momenteel heel wat naarstige inwoners aan het werk met het creëren van zelfgemaakte mondmaskers. Het gemeentebestuur moedigt deze initiatieven aan en bedankt de vele vrijwilligers die deze mondmaskers gratis of aan democratisch tarief (al dan niet ten voordele van een ander goed doel) ter beschikking stellen van onze bevolking.  

In het kader van de Nationale Naaiactie vind je op https://maakjemondmasker.be/#top alles wat je moet weten om eventueel zelf een masker te maken, te dragen en te onderhouden. Zie ook deze video. Vanaf maandag 4 mei 2020 mogen ook alle handelszaken in stoffen en garen opnieuw hun deuren openen zodat je daar het nodige materiaal kunt vinden voor het knippen en naaien van je mondmasker.  

Op het internet vind je trouwens tegenwoordig ook diverse filmpjes waar je met een simpele bandana of een T-shirt zonder naaiwerk je mond en neus comfortabel mee kunt afdekken.  

Natuurlijk kun je ook bij je apotheker terecht voor de aankoop van kwaliteitsvolle chirurgische maskers en professioneel advies hoe je het best jezelf en anderen beschermt tegen de besmetting door het coronavirus.

Afstand houden en handhygiëne blijven primordiaal! 

Het gemeentebestuur moedigt het gebruik van een mondmasker, sjaal of bandana aan op drukke openbare plaatsen maar benadrukt nogmaals dat deze middelen alleen geen afdoende bescherming bieden. Bij het dragen ervan blijven in de eerste plaats het respecteren van de fysieke afstand (anderhalve meter) en vervolgens de algemene hygiënemaatregelen (handen wassen, materiaal ontsmetten enz...) absoluut prioritair!  

Voor meer infohttps://www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker/ 

https://melissalamote.wixsite.com/eenhartvoorknokke/waar-kan-je-mondmaskers-kopen-of-be

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter