Knokke-Heist bezoeken als toerist?

To do’s in de tuin in oktober

Op kousenvoeten, maar de herfst komt dichterbij. Het seizoen van de appels en peren, pompoensoep, paddenstoelen en noten. Bomen met spectaculaire herfstkleuren en een krakend bladerentapijt onder je voeten. Het seizoen waarin elk bos op z’n mooist is.   

Gazon  

De temperatuur daalt en we moeten nu minder maaien, bij de laatste maaibeurt moet je ervoor zorgen dat de maaistand niet te kort staat om de winter in te gaan. Bij kort gras kunnen mos en  ongewenste kruiden sneller de overhand krijgen in het gazon. Hark regelmatig de bladeren van het gazon, deze bladeren kun je gebruiken om de vorstgevoelige planten mee te beschermen.  

Je kunt nu ook nog steeds je gazon inzaaien, kies voor biologisch graszaad om een betere kwaliteit van de plantjes te garanderen.  

Wat kun je planten?   

Je kunt nu nog volop voorjaarsbollen planten zoals lelies, narcissen, tulpen, lenteklokjes en krokussen.  Vul je bakken met wintergroene planten die je mengt met bolletjes van bv. krokussen en blauwe druifjes.   

Voorbereiding en onderhoud  

Veel planten zijn uitgebloeid en hebben nu rijpe zaden of bessen, verzamel wat je nodig hebt maar laat voldoende hangen voor de vogels en insecten.  Tuinplanten die matig winterhard zijn moeten worden beschermd tegen de vorst, dek ze af met luchtig materiaal zoals blaadjes.  Zomerbloeiers zoals knolbegonia's, dahlia's, gladiolen, .... zijn vorstgevoelig en haal je nu best uit de grond voor het vriest, laat ze drogen en bewaar ze op een donkere droge plaats. Leeg je composthoop en breng een laag van 5cm rijpe compost aan op een nieuwe border, zo maak je de border plantklaar voor het volgende jaar.  Op afgevallen bladeren van rozen zitten vaak schimmelsporen van roest of sterreroetdauw, als we deze bladeren niet verwijderen wordt de nieuwe plant in het voorjaar onmiddellijk aangetast.   

Wat snoeien of uithalen  

  • Bloemen van de hortensia mag je knippen als ze papierachtig aanvoelen  
  • Uitgebloeide stengels van vaste planten mogen worden weggesneden maar het is beter om te wachten hiermee tot in het voorjaar, ze zijn op die manier beter beschermd tegen de vorst  
  • Prachtkaars en kokardebloem blijven bloeien maar moeten voor hun eigen goed worden gesnoeid zodat ze zichzelf niet dood bloeien  
  • Kaasjeskruid en vlinderstruik lopen het gevaar in de winter los te komen, ze hebben een klein wortelgestel, knip ze daarom nu met 1/3de terug en dan kun je ze in het voorjaar drastischer snoeien.  
  • Klimrozen en stamrozen kunnen nu worden teruggesnoeid;  

 

Welke bijvriendelijke planten bloeien er nu?  

altheastruik; aster; dahlia; herfstanemoon; ijzerhard; rode klaver; witte klaver; koninginnenkruid; madeliefje; gele mosterd; ooievaarsbek; paardenbloem; prachtkaars; struikveronica; tandzaad; zevenzonenboom; zonnebloem; zonnekruid;  

Dieren in de tuin  

Leg in een rustige hoek van de tuin wat takken snoeihout op een hoopje met bladeren ertussen. Zet hier een egelhuisje dichtbij en met wat geluk krijg je de egel met zijn kroost op bezoek.  

Maak de nestkastjes in de tuin schoon en steek er wat blaadjes in, vogels kunnen er dan in schuilen in de winter.  

Denk alvast aan manieren om de vogeltjes deze winter te voeren in de tuin, nu is dat nog niet nodig maar de komende maanden wel.  

Wist je dat?   

We sluiten af met een weetje.  

Wist je dat ... er meer dan 360 soorten wilde bijen leven in ons land? 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter