Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Gezondheid gaat boven alles: een andere zomer dan anders in Knokke-Heist

Met een uitzonderlijke maatregel wil de kustgemeente Knokke-Heist de gezondheid van zijn inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers boven alles plaatsen. Daarom heeft het college van burgemeester en schepenen besloten om de grootste publieksevenementen tot 31 augustus 2020 te schrappen. Deze beslissing heeft meerdere voordelen. 
 

Er is nu al duidelijkheid voor de betrokken organisatoren. Die kunnen zich ruim op tijd focussen op een eventueel volgende editie in 2021. Zij kunnen nu al vragen om hun overeenkomst met een jaar te verlengen. Daarnaast is er uitsluitsel over de kleinere indoor- en outdoor activiteiten tijdens de zomermaanden. Wanneer de federale maatregelen het toelaten, zal de gemeente beslissen of sommige kleinere evenementen nog kunnen plaatsvinden. Voor een evenement als het Cartoonfestival, zal nagedacht worden over een alternatief met een outdoor parcours met cartoonspots. 
 
Ondertussen werkt de gemeente een herstelplan uit om de lokale economie na de crisis volop te ondersteunen. Daarvoor zal onder meer het budget van de eigen evenementen gebruikt worden. Er is nu ook voldoende tijd om de marketing- en communicatieplannen aan te passen aan de nieuwe situatie. Voor grote evenementen vanaf september zal het gemeentebestuur afwachten hoe de situatie evolueert en later beslissen. 
  

Duidelijkheid voor organisatoren 
Momenteel mogen er volgens de federale maatregelen geen evenementen meer plaatsvinden. Bij heel wat organisatoren is er onzekerheid en weet men niet tot wanneer de maatregelen zullen duren. Op basis van de huidige omstandigheden en informatie heeft Knokke-Heist besloten om duidelijkheid te scheppen en tot 31 augustus 2020 geen grote publieksevenementen waarbij veel mensen samenkomen, meer toe te laten. De gezondheid en het welzijn van de mensen moet volgens het gemeentebestuur altijd de hoogste prioriteit hebben en het organiseren van zulke events tijdens deze pandemie zou onverantwoord zijn. 
 
Ondersteuning lokale economie heeft voorrang op evenementen 
Heel wat externe organisatoren hadden trouwens zelf al besloten dat het onverstandig of onhaalbaar zou zijn om dit jaar nog een evenement op poten te zetten, waaronder Mise en Plage, Beneladiestour en Ramskapellefeesten.

Knokke Hippique, Nacht van het Zoute, La Nuit de la Tentation, Paradisco en Parkies verdwijnen van de lijst. De beslissing betekent ook dat de gemeente een aantal eigen organisaties zal schrappen, zoals het Vuurwerkfestival, Kneistival, Knokke-Heist Zingt en Kaboem. 
 
Het Cartoonfestival gaat niet door in zijn traditionele vorm, en zal wellicht een outdoor-variant krijgen met een parcours met cartoonspots. De organisatie- en communicatiebudgetten van de afgelaste eigen evenementen zal de gemeente alvast investeren om de lokale economie na deze crisis er opnieuw bovenop te helpen. 
  

Kleinere evenementen kunnen eventueel wel als federale regering dit toelaat 

Als de federale regering beslist dat kleinere evenementen wel mogen, dan zal de gemeente bekijken welke dan eventueel wel nog kunnen plaatsvinden tijdens de zomer. Ditzelfde geldt voor alle kleinere activiteiten, markten, braderies en wijkfeesten, enz.   
 
Voor de grote publieksevenementen in het najaar zoals bijvoorbeeld de Realty vastgoedbeurs, de Zwintriathlon/Halve Triatlon of de Zoute Grand Prix zal het college later beslissen en afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt. 
  

Het goede beleven 

Eenmaal de federale coronamaatregelen versoepelen zal Knokke-Heist iedereen vanzelfsprekend opnieuw met open armen ontvangen.  Zoals het een gastvrije badplaats past, bereiden het gemeentebestuur en de talrijke dynamische ondernemers zich momenteel volop voor bezoekers uit binnen- en buitenland weer maximaal in de watten te leggen. 
 
Knokke-Heist hoopt dat iedereen weer snel kan genieten van het goede beleven in de kustgemeente. Mensen zullen in eerste instantie terugkomen voor de rust, het strand, de natuur en alle andere uitzonderlijke troeven zoals kunst, shoppen en gastronomie. Ook zonder evenementen zal het dus deze zomer de moeite zijn om in Knokke-Heist te vertoeven. Maar nu is het vooral belangrijk dat iedereen strikt de maatregelen naleeft en goed voor zichzelf en elkaar zorgt! 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter