Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Knokke-Heistenaars Xavier Vermeirsch en Angelica Carmona brengen trendy composteerbare mondmaskers op de markt

Ze zijn milieuvriendelijk én nog eens trendy ook: het ondernemerskoppel Xavier Vermeirsch en Angelica Carmona uit Westkapelle brengt composteerbare mondmaskers op de markt. De twee zijn het beu dat wegwerpmondmaskers overal in de natuur opduiken en ontwierpen een alternatief in... hennep. “Ze bieden dezelfde bescherming als een traditioneel wegwerpmasker”, zegt Xavier.  

Op het strand, in het bos, langs de weg: overal zie je de typische blauw-witte papieren mondmaskers rondslingeren. Verschillende milieuorganisaties trokken al aan de alarmbel over de impact van de coronacrisis op het milieu, want mensen dumpen hun mondkapje werkelijk overal. “Mondmaskers zijn nu uitermate belangrijk, maar tegelijk geeft het ons een slecht gevoel als we ze op grote schaal zien weggegooid worden. Het duurt tot 450 jaar alvorens een plastic exemplaar op natuurlijke wijze afgebroken wordt en dan nog verdwijnen de microplastics nooit helemaal”, zegt Xavier Vermeirsch.  

Eerste in België  

Samen met zijn partner Angelica Carmona lanceerde hij via hun webshop iearthfriendly.com het biologisch afbreekbare mondmasker gemaakt van hennep, en dat als eerste in België. “Het biedt met een filtratiegraad van 98 procent dezelfde bescherming als een traditioneel mondmasker, volledig conform de Europese veiligheidsnormen UNS-1. De hennepvezels worden geperst met koud water zonder additieven zoals lijm of siliconen. Ook het elastiek is volledig recycleerbaar.”  

Hun bedrijfje staat volledig in het teken van sociaal en duurzaam ondernemen, en probeert zowel particulieren als bedrijven aan te spreken. Het koppel hoopt zelfs om publieke personen zoals politici te bereiken, want die hebben een voorbeeldfunctie.  

“We willen een signaal geven aan de mensen die verantwoordelijk zijn voor het gedrag van anderen. Het is dus ons doel om ook politici en andere bekende, invloedrijke figuren dit masker te laten dragen”, vult Angelica Carmona aan. “We moeten allemaal de nodige inspanning leveren om de epidemie tegen te gaan, maar mogen niet vergeten om de impact op onze aarde te blijven verkleinen.”  

Aarde beschermen  

Door het dragen van een afbreekbaar masker bescherm je dus niet alleen je naasten, maar ook moeder natuur. “Onze composteerbare maskers kan je na gebruik simpelweg teruggeven aan de aarde”, vat Xavier het nog eens kort samen.  

Wie zo’n milieuvriendelijk kapje wil, koopt die per vijftig stuks op https://www.iearthfriendly.com. De prijzen variëren tussen 34,70 euro en 49,06 euro voor een volledig pakket. 

(bron Junior Verbeeke Het Nieuwsblad) 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter