Knokke-Heist bezoeken als toerist?

13 ooievaarsjongen geringd in Zwin Natuur Park

Op vrijdag 5 juni 2020 werden de ooievaarsjongen in het Zwin Natuur Park geringd. Uiteindelijk werden 13 ooievaars uit 8 nesten geringd. Dit jaar bezetten veertien ooievaarsparen een nest in het Zwin Natuur Park. Dat is één koppeltje meer dan vorig jaar. Acht daarvan zijn nu bezig met het grootbrengen van jongen. Vorig jaar waren dat er zeven. In die nesten konden in totaal 13 jongen geringd worden. Dat is dezelfde hoeveelheid als vorig jaar. Er is nog een nest in het park met mogelijk enkele nakomertjes. Omdat die momenteel nog te klein zijn, zullen die later nog geringd worden. (foto’s Anne-Marie Maertens) 

Hoogtewerker 

Om tot bij de ooievaarsnesten te komen wordt er gewerkt met een hoogtewerker. Iets meer dan de helft van de nesten bevindt zich op paalnesten. De andere zijn grote takkenplatforms in bomen die soms moeilijk te bereiken zijn. De jongen worden even uit het nest gehaald en naar beneden gebracht. De ringer controleert de jongen, weegt en meet ze en voorziet ze van een officiële ring aan de poot. 

Bezenderen ooievaars 

Later deze maand zal het Zwin Natuur Park ook nog vijf ooievaars bezenderen. Op donderdag 4 juni 2020 hebben medewerkers van het Zwin Natuur Park trouwens vastgesteld dat bezenderde ooievaar Hadewych van haar trektocht uit Afrika is teruggekeerd naar het Zwin. Ze vliegt momenteel in de buurt en is te herkennen aan haar zwart zendertje op haar rug. 

Wetenschappelijk onderzoek over de vogeltrek 
Het ringwerk maakt deel uit van het wetenschappelijk onderzoek over de vogeltrek van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Het Zwin Natuur Park werkt nauw samen met het Instituut, en een belangrijk deel van die samenwerking heeft betrekking op het onderzoek naar de Zwinooievaars.  
 
Op de ring staat een uniek nummer. Voor de ooievaars worden speciale, grote ringen gebruikt. De code op de ring kan worden afgelezen met behulp van een verrekijker of telescoop. Daardoor is de kans dat geringde ooievaars worden gemeld veel groter dan bij de meeste andere soorten.  

Het Zwin Natuur Park huisvest de oudste broedkolonie ooievaars van het land. Elk jaar probeert het Zwin Natuur Park zoveel mogelijk jongen van een pootring te voorzien.  Ondertussen werden er al bijna 200 jonge ooievaars op hun nest geringd. Dat leverde al honderden terugmeldingen op in binnen- en buitenland, de verste in Algerije. 

Extra activiteiten over de ooievaars op 13 juni 
Op zaterdag 13 juni 2020 zet het Zwin Natuur Park doorlopend van 11 tot 17.30 uur de ooievaars extra in de kijker. Voor kinderen is er een mooi ooievaarsverhaal. Een Zwingids geeft uitleg over deze Zwinbewoners aan de ooievaarstoren en ook de parkgids geeft informatie over de ooievaars en hun nesten in het park. Voormalig conservator en educator van het Zwin, Kris Struyf signeert die dag zijn nieuw boek “Ooievaars zonder grenzen”. Het boek is nu reeds te koop in de Zwinshop.  

Voor alle infowww.zwin.be 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter