Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Najaarstijdschrift Cnocke is Hier werpt opnieuw een interessante blik op het lokale verleden

Het najaarstijdschrift van de heemkundige kring Cnocke is Hier werd rondgedeeld aan de meer dan 600 trouwe leden binnen en buiten Knokke-Heist. In het lijvig tijdschrift vind je rijk geïllustreerde artikels over pastoor Willy Vincke, kerkmeester Leopold Devos , brievensmokkelaar Leander Waeghe, pastoor Ronse en schilders Theo Von Brockhusen en Alfred Verwee.   

Willy Vincke de 1ste pastoor van de Heilig Hartkerk die in tragische omstandigheden om het leven kwam in een Duits concentratiekamp. Enkele schriftelijke getuigenissen van o.m. een priester -medegevangene geven de toestand weer van zijn lijdensweg in 1945. De meeste foto’s komen uit een familiealbum dat ter beschikking werd gesteld door bestuurslid Guy Baeyens en familielid R. Vincke. 

Het dagboek van Leopold Devos uit de periode 1872- 1913 geeft een uitzonderlijk beeld op het dagelijkse leven in de parochie Knokke aan Zee. Hij belicht de politieke strubbelingen tussen katholieken en liberalen. Hijzelf was kerkmeester, woonde in ’t dorp en had kritiek op burgervader Sebastiaan Nachtegaele. Er waren ook familievetes en schermutselingen met tussenkomst van de gendarmes. De tekst verscheen ooit bij de zustervereniging St. Guthago maar mocht herwerkt en geïllustreerd worden door Danny Lannoy. 

Frie Devinck verdiepte zich in het verhaal van Leander Waeghe, brievensmokkelaar naar Nederland gedurende WO I. Ze geeft de toestand van het bezette grensgebied weer, waarom en hoe Waeghe smokkelaar werd en neemt ons mee op de laatste smokkeltocht naar de plaats waar hij neergeschoten werd door de Duitse grenswacht. De bezetter liet een foto circuleren van enkele Duitse officieren die poseren bij het lichaam van de dode Knokkenaar die als een ‘oorlogstrofee’ aan hun voeten ligt.  

In de rubriek ‘Knocke & Kunst ‘ontdek je uniek werk van de Duitse kunstenaar Theo Von Brockhusen die in Knokke verbleef in 1908. Hij zette het strandleven op doek met aandacht voor de dijkbebouwing van toen. Verder vonden we een bijzonder werkje van Alfred Verwee dat ook door Rodolphe Wytsman werd geschilderd en deel uitmaakt van de gemeentelijke collectie. 

Rita Peckelbeen dook in het dagboek van pastoor Ronse. In dit 2de deel wordt ditmaal aandacht geschonken aan de processies, patroonheiligen, gildes, confréries en genootschappen te Knokke. De titel …  van de tijd toen er nog vroegmis was….. 

Een cinema blaadje uit 1971 wordt onder de loep genomen, destijds gedrukt voor de cinema Minerve bij Albert en Johan Van Poucke in de Lippenslaan. 

Nog geen lid:  

Stort €14 op rekening:  Cnocke is hier  BE26 7380 3197 1929 en je ontvangt twee tijdschriften per jaar, 100 blz. interessante lectuur over Knokkes verleden. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter