Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Hoe gaat het met onze bijtjes?

In samenwerking met BeeOdiversity loopt in Knokke-Heist al jaren een uniek project waarbij bijen fungeren als vliegende milieubewakers. Via een kwaliteitsanalyse van de honing kan de graad van verontreiniging door pesticiden en herbiciden gedetailleerd gemeten worden. Over heel het grondgebied staan diverse kasten opgesteld en zijn bloemenweiden aangelegd om de bijenpopulaties het zoveel mogelijk naar hun zin te maken. Maar hoe stellen onze bijtjes het in de herfst?  

In september en oktober dalen de temperaturen voelbaar en is het ‘s nachts al onder de 12° C. De koningin legt minder en minder eitjes, het broed (nageslacht in de vorm van eieren, larven en poppen) en de activiteit aan het vlieggat (ingang van de korf) worden minder intens.  

Soms vinden we nog een zeldzame dar in de kolonie, maar binnenkort zijn ze allemaal verdwenen. Als er nu iets met de koningin zou gebeuren, zou dit het verdwijnen van de kolonie tot gevolg kunnen hebben. En inderdaad, de mannetjes zijn niet meer aanwezig om een eventuele nieuwe koningin te kunnen bevruchten, de kolonie zou dit niet meer te boven komen.  

Tijdens deze maanden is de kolonie zich volop aan het voorbereiden op het overwinteren en blijven de bijen de voeding die ze toegeleverd krijgen opslaan. Er staan nog altijd planten in bloei die de bijen nog de kans geven stuifmeel en nectar in te zamelen. Tot de in september en oktober bezochte planten horen voornamelijk boomheide en ook klimop.  

Activiteiten van de imkers  

In september en oktober evalueren we het gezondheidsniveau van de bijen die zullen overwinteren. De beschikbare reservehoeveelheid (voedingssiroop) in de kolonies wordt gecontroleerd, en het voederen gaat verder. Het vlieggat wordt kleiner gemaakt om ongewenste gasten tijdens de wintermaanden te vermijden (bijvoorbeeld muizen). De temperatuur daalt sterk in oktober, en daarom worden thermische isolatie-eenheden aangebracht onder het dak van de kolonies. Om de beschikbare ruimte in de korven aan te passen aan de aanwezige hoeveelheid bijen worden ook verdeelramen toegevoegd aan de kolonies, waar anders wasraten zaten. Die verdeelramen zijn geïsoleerde wanden die het mogelijk maken de in de korven beschikbare ruimte aan te passen aan het aantal aanwezige bijen. Ze beperken het energieverlies van de bijen, die tijdens de winter een minimumtemperatuur moeten kunnen behouden in hun kolonie.  

Geplande activiteiten  

Tijdens de wintermaanden blijven de bijen binnen in hun korf en legt de koningin geen eitjes meer. We controleren of de bijen de winter goed doorkomen, doen het nodige om de schade door groene spechten of knaagdieren te vermijden en het materiaal wordt onderhouden ter voorbereiding op het volgende seizoen. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter