Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Gratis mondmaskers voor het hele gezin vanaf maandag 15 juni te verkrijgen bij je apotheker 

Na de herbruikbare filters, kunnen Knokke-Heistenaars vanaf maandag 15 juni 2020 bij hun apotheek en op vertoon van hun identiteitskaart nu ook een gratis stoffen mondmasker afhalen.  De verdeling gebeurt in principe op basis van een leeftijdscriterium waarbij de oudste leeftijdsgroep het eerst aan bod komt aangezien zij het meest kwetsbaar is voor het virus. De West-Vlaamse beroepsvereniging van apothekers roept echter om praktische redenen zijn leden op om bij de verdeling niet te letten op de leeftijd. Elke apotheek beschikt over een 1000-tal maskers. Dat betekent dus dat er in totaal 26 000 exemplaren verdeeld zullen worden over de Knokke-Heistse bevolking.  

Wat moet je meebrengen naar de apotheek om je mondmaskers af te halen? 

De aflevering van de maskers wordt geregistreerd op naam van het gezinslid (‘gezinshoofd’) dat de maskers afhaalt voor het hele gezin. Het is belangrijk dat je de juiste kaarten of documenten meeneemt. 

Je huisapotheker zal je eID vragen en een attest gezinssamenstelling (beschikbaar via het e-loket van je gemeente of via www.vlaanderen.be) of de eID van de gezinsleden. 

Geen eID ? Een Kids-ID of ISI+-kaart kan ook. 

Een Rijksregisternummer (INSZ) of BIS-nummer voor niet-Belgen is nodig voor de registratie. 

Als je geen van voorgaande hebt, kan de huisapotheker ook afgaan op zijn kennis van de gezinssamenstelling en zijn patiëntendossiers. 

Geen eID of bovenvermelde documenten vereist voor uitzonderlijke gevallen (daklozen, vluchtelingen), de apotheker mag één mondmasker aan de persoon meegeven. 

Kwaliteit van het mondmasker 

De stoffen mondmaskers aangekocht door het Ministerie van Defensie ten voordele van de Belgische bevolking, werken autonoom. Je hoeft er dus geen filters in te steken. Om de goede werking ervan te verzekeren gedurende 30 wasbeurten was je het met de hand op maximaal 30°C en strijk je het niet. Ze zijn te gebruiken op openbare plaatsen waar je in contact komt met andere mensen en de afstand van 1,5 meter niet kan respecteren en wanneer het verplicht is. Deze zijn conform de NBN-norm, zowel qua filtercapaciteit als ademhalingsweerstand. Elke inwoner, ongeacht zijn leeftijd, krijgt een stoffen mondmasker. Toch een opmerking: het masker mag enkel worden gebruikt door kinderen ouder dan 3 jaar wegens verstikkingsgevaar.  

Filters voor handgemaakte mondmaskers 

De filters aangekocht door het Kabinet van Minister Geens zijn bedoeld om in combinatie met de handgemaakte mondmaskers gebruikt te worden.  Zelfgemaakte of comfortmondmaskers maak je zelf volgens verschillende patronen die je op websites (vb.https://maakjemondmasker.be/) en sociale media terugvindt. Deze maskers worden niet getest of genormeerd aangezien hun kwaliteit afhankelijk is van het gebruikte textiel.  

Daarom besloot de overheid om twee filters per inwoner (ouder dan 12 jaar) te verdelen via de gemeenten. Knokke-Heist heeft die verdeeld via de plaatselijke apothekers omdat die het best geplaatst zijn om deskundig advies te geven over het gebruik ervan.  

Voor alle info: https://www.info-coronavirus.be/nl/news/mondmaskers-federale-overheid/ 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter