Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Zwin Natuur Park zet vleermuizen en nachtdieren in de kijker

De Provincie West-Vlaanderen en het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist zetten de komende weken vleermuizen in de kijker. Op vrijdag 21 augustus, zaterdag 22 augustus, vrijdag 28 augustus en zaterdag 5 september 2020 zijn er ‘Vleermuizenavonden’. Nieuw dit jaar is het Nachtfladdercafé dat op zaterdag 29 augustus op het programma staat. 

Vleermuizenavonden 
Tijdens de ‘Vleermuizenavonden’, die telkens beginnen om 20 uur, geeft Zwingids en vleermuizenkenner Jan Talloen een presentatie over deze nachtdieren. Daarna neemt hij de bezoekers bij zonsondergang mee in het Zwin Natuur Park. Zij gaan met een batdetector op zoek naar vleermuizen. 

Een batdetector zet de ultrasone geluiden van de vleermuizen om in geluiden die hoorbaar zijn voor de mens. Op die manier kan het toestel de vleermuizen helpen lokaliseren. Elke vleermuissoort heeft bovendien een typisch ultrasoon geluid. Zo kunnen dus ook de verschillende soorten herkend worden. 

Vleermuizen gebruiken echolocatie om te navigeren en om voedsel te vinden in het donker. Bij die techniek stoten ze ultrasone geluiden uit. Wanneer die tonen botsen tegen een prooi of een obstakel vangen de vleermuizen de teruggekaatste echo op. Zo weten ze exact waar hun prooi zich bevindt of hoe ze zichzelf moeten bijsturen. 

Nachtfladdercafé 
Het Nachtfladdercafé is een nieuwe activiteit die eenmalig plaatsvindt op zaterdag 29 augustus om 20 uur. Bij zonsondergang zoeken bezoekers naar boeiende dieren die vooral ’s avonds en ’s nachts actief zijn, zoals nachtvlinders en vleermuizen. De nachtvlinders worden bekeken tegen een wit doek zodat ze goed zichtbaar zijn. En met een batdetector wordt gezocht naar vleermuizen. Dit gebeurt onder begeleiding van specialisten. 
Bezoekers krijgen ook de kans om met de telescopen te turen naar de sterrenhemel en krijgen uitleg van een medewerker van Cozmix, het bezoekerscentrum van de Brugse volksterrenwacht Beisbroek. Jonge bezoekertjes kunnen luisteren naar een leuk verhaal over kleine vleermuizen. 

Praktisch - Zwin Natuur Park 

Ten gevolge van de coronamaatregelen dient een ticket voor een bezoek aan het Zwin Natuur Park vooraf gereserveerd te worden. Dit kan via www.zwin.be. Het dragen van een mondmasker is verplicht vanaf 12 jaar. 

Vleermuizenavonden 

Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist 
Wanneer: Op vrijdag 21 augustus, zaterdag 22 augustus, vrijdag 28 augustus en zaterdag 5 september, telkens om 20 uur 
Prijs: 13 euro voor volwassenen, 6 euro voor kinderen en abonnees (drankje inbegrepen) 

Nachtfladdercafé 

Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist 
Wanneer: zaterdag 29 augustus om 20 uur 
Prijs: 13 euro voor volwassenen, 6 euro voor kinderen en abonnees (drankje inbegrepen) 

Vooraf reserveren is nodig en kan via www.zwin.be

De wandelingen zijn niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Honden zijn niet toegelaten op de wandeling. Mondmasker verplicht. 

www.zwin.be ] 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter