Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Freddy Jones van For Freedom Museum creëert militaire mannequinpop met native Canadese look van acteur Adam Beach

Freddy Jones, conservator en medestichter van het For Freedom Museum in Ramskapelle heeft het plan opgevat om nu ook een mannequinpop van een native Canadese soldaat in zijn verzameling op te nemen. Zijn bedoeling is zo dicht mogelijk tot een lookalike te komen van acteur Adam Beach, zelf een Canadees met indiaanse roots, meer bepaald de Saulteaux, een groep binnen de Noord-Amerikaanse Ojibweg.  Adam Beach schitterde o.m. naast ster Nicolas Cage in de oorlogsfilm Windtalkers. Hij werd in 2008 genomineerd voor een Golden Globe voor zijn rol als Charles Eastman in de televisiefilm Bury My Heart at Wounded Knee.  

Op zoek naar pruik met ravenzwart haar 

Om de haardos van Adam Beach zo levensecht mogelijk na te bootsen, is Freddy op zoek naar ravenzwart indianenhaar. Daarom richt hij een oproep naar kappers of andere personen die een pruik met echt gitzwart haar in huis zouden hebben, om contact op te nemen met het For Freedom Museum. Freddy zou de pruik dan op het hoofd van de mannequinpop bevestigen en bijknippen tot een Adam Beach-coupe. Ook oren, neus, wenkbrauwen worden levensecht nagebootst. Een perfect afgewerkt wassen hoofd geeft een extra dimensie en uitstraling aan het uniform en brengen een mannequinpop tot leven”, aldus onze waskunstenaar. Ook het oorlogsmuseum in Arnhem deed al beroep op zijn skills.

Restauratie van wassen hoofden van 100 jaar oud 

Sinds Freddy Jones op pensioen is, legt hij zich volop toe op het restaureren van mannequinpoppen. Zo kwam hij onlangs via een collega van een Liers museum in het bezit van 40 wassen hoofden uit de jaren 1920-1930. Deze karakterkoppen hebben ingeplant haar en glazen ogen en komen veel realistischer over dan de polyester koppen die je in veel andere musea ziet. De neus is het moeilijkste onderdeel om te restaureren. De restauratie van één wassen hoofd duurt zo'n 10 uur. Mijn vriendin schilder Bronneberg uit Balen zorgt vervolgens voor de eindtoets", weet de waskunstenaar. 

Hoe Freddy met zijn magische vingers het kneden van wassen hoofden tot kunst verheft, kun je woensdag 21 oktober 2020 om 20.40 uur zien in Andermans Zaken op Eén.  

Voor alle info: https://forfreedommuseum.be 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter