Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Prijsuitreiking 27ste Junior Journalistenwedstrijd Davidsfonds Knokke & Westkapelle

Zondagmorgen 19 januari 2020 organiseerden het Davidsfonds Knokke en Westkapelle i.s.m. de openbare bibliotheek opnieuw Toast Literair én de prijsuitreiking van de 27e Davidsfonds Junior Journalistenwedstrijd in de jeugdafdeling van Bib Scharpoord. Na de verwelkoming door Annie Poissonnier, voorzitster Davidsfonds Knokke en Patrick Dewandel, voorzitter Davidsfonds Westkapelle presenteerde Dominiek Segaert het verdere programma. Helemaal in het thema van ‘Buren’ vertelde schepen Kathleen van der Hooft, hoe zij diversiteit in de gemeente Knokke-Heist ervaart. Als schepen van wonen, welzijn, zorg, tewerkstelling en ontwikkelingssamenwerking vonden het Davidsfonds van Knokke en Westkapelle haar de geknipte persoon om aan de jongeren de betekenis van ‘buren’ aan te kaarten.

Thema Buren

Het thema ‘Buren’ pakten de jongeren heel divers aan. Wat is de rol van buren? Wat kunnen ze voor elkaar betekenen, zowel in de straat als in onze maatschappij? En is een goede buur echt beter dan een verre vriend? Kennen we onze buren? Je hebt ‘oude’ en ‘nieuwe’ buren. We kunnen ook buiten de grenzen van Vlaanderen kijken en de relatie tussen België en zijn buurlanden belichten. Of we gaan nog verder van huis en zelfs buiten Europa en kijken naar de migratiestromen. Een gevoelig thema. Heel wat jonge journalisten schreven ook fantasieverhalen.

Winnaars Jelle Louagie en Korneel Haerynck

Een 100-tal leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar van de Sint-Jansschool (Knokke), Polderkind (Westkapelle), Duinenkind (Duinbergen) en ’t Schooltje (Ramskapelle) namen deel aan de Journalistenwedstrijd. Twintig leerlingen stroomden door tot de lokale finale.

Dit jaar zijn er opnieuw twee laureaten: Jelle Louagie (6e lj. Polderkind) met het opstel ‘Gertruda of heks Truda’ en Korneel Haerynck (6e lj. Sint-Jansschool) met ‘Brugge… 1999… zoals het was? Denk ik?’ Jelle en Korneel nemen als laureaten deel aan de provinciale finale van het Davidsfonds op 26 april 2020 in Kortrijk. Bovendien trekken Jelle en Korneel mee op reportage met journalist Dirk Meulders. Tweede werd Maximus Verhagen (6e lj. Sint-Jansschool) met ‘De buurman’. Derde Nand De Temmerman (6e lj. ’t Schooltje Ramskapelle) met ‘De Klaarmaakstraat’ en vierde Lize Roseeuw (6e lj. Sint-Jansschool) met ‘Het verhaal over mijn oudste vriendin, mijn linkerbuurvrouw’. De andere finalisten zijn: Romain Gennart, Marie-Julie Buenen, Saartje Deketele, Célestine Langenberg, Eline Couvreur, Derudder Lewis Derudder, Tara Waegenaere, Arthur Van Nieuwenhuyze, Lieze Dewandel, Seppe Vandewalle, Thomas Plooij, Siebe De Roos, Mila De Roos, Estelle Verlinde en Igor Thiel.De winnaars werden met boeken overladen. Het Davidsfonds wil met de Junior Journalistenwedstrijd verderwerken aan taalgevoeliger worden bij jongeren. Literatuur, nadenken rond waarden en religie, Christelijke identiteit, Vlaams en cultuur naar de mensen brengen. Dat zijn maar enkele uitdagingen van het Davidsfonds.

Na de prijsuitreiking met schepen van Cultuur Annie Vandenbussche volgde een feestelijke receptie met een eerlijk wijntje of fruitsap met knabbeltje van de Oxfam Wereldwinkel. Davidsfonds en de Openbare Bibliotheek ondersteunen hiermee 10 jaar Knokke-Heist Fair Trade-gemeente.

De jury en organisatie bestond uit: Annie Poissonnier (voorzitster Davidsfonds Knokke en coördinator van de wedstrijd), Johan Cabooter (secretaris DF Westkapelle en medecoördinator wedstrijd), Dominiek Segaert (ere-voorzitter Davidsfonds Knokke en voorzitter vtbKultuur en Volksontwikkeling Knokke-Heist), Patrick Dewandel (voorzitter DF Westkapelle), Frans Tytgat en An Dhoore. Davidsfonds Knokke en Westkapelle danken de Openbare Bibliotheek én het Cultuurcentrum voor de fijne samenwerking.

 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter