Knokke-Heist bezoeken als toerist?

De zilte zeezucht van Tower verwoord door Maud Vanhauwaert

In opdracht van de bib heeft woordkunstenares Maud Vanhauwaert de verbeelding van 5 kunstwerken aan zee verwoord tot poëtische mijmeringen. De 49 bronzen hoofden van Thomas Lerooy die op de zeedijk ter hoogte van het Anemonenplein op elkaar gestapeld liggen, vormden de inspiratie voor het gedicht Op een zucht van de zee. De indrukwekkende totem ligt inderdaad op een zucht van de zee. Wie dit monumentaal werk bekijkt, hoort op de achtergrond sowieso het zuchtend ruisen van de branding. En als je onderstaand gedicht leest terwijl je het kunstwerk visueel omarmt, dan voel je misschien met je zesde zintuig ook de zilte Sehnsucht, een onweerstaanbaar verlangen naar de zee, die rond deze slanke toren hangt.   

   

Op een zucht van de zee

adem ik en met mij ademt

iedereen die hier ooit eerder

in de verte staarde misschien

als je maar lang genoeg en

met velen door de eeuwen

kijkt ontstaat een gestapeld

kijken waarmee je makkelijker

de overkant bereikt ik tel de

rimpels in het vergezicht zo

trekt de tijd in mij terug           

 

Flyer met QR-code 

De volledige poëzieteksten kun je nalezen in de flyer. Deze is verkrijgbaar in de filialen van Bibliotheek Knokke-Heist en bij het toerismekantoor in Knokke (Zeedijk 660). Op deze flyer staat er ook een QR-code waarmee je de gedichten kan horen en de bijhorende kunstwerken kan zien in een artistieke video (www.beeldenindestad.be/ontdekken).    

Meer info over de kunstbeelden vind je in de brochures 'Zin in Kunst' en 'Kunststad'. Deze kun je ook afhalen bij het toerismekantoor of online terugvinden op www.myknokke-heist.be/publicaties. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter