Knokke-Heist bezoeken als toerist?

 To do’s in de tuin in juni 

Wat kun je planten?  

We geraken op het einde maar je kunt nog steeds zomerbollen in de grond steken in het begin van deze maand zoals dahlia’s, begonia, gladiolen, fresia, tijgerbloem, aronskelk en ranonkel.   

calendula (goudsbloem), godetia en clarkia kun je rechtstreeks ter plaatse zaaien nu.  

Geraak je meer en meer overtuigd dat er dringend meer bijen en vlinders nodig zijn in je tuin, het is in het begin van deze maand nog mogelijk om een bloemenweide in te zaaien.  Kies voor een mengsel van inheemse planten, zo stimuleer je de biodiversiteit in je tuin en kies je voor planten die geschikt zijn voor het leven in onze tuinen.   

Gazon  

Was je niet te vinden voor de tip van vorige maand om je gras te laten groeien? Niet overtuigd?  Maai dan je gazon één keer per week en dan nog het liefst ‘s avonds. Leg je grasmaaisel goed gespreid open, leg je het op een hoop zal het beginnen stinken.  

Onderhoud tuin  

Gerooide voorjaarsbollen laten drogen op een droge, beschutte plaats.  
Dit is DE rozenmaand, controleer je rozen dagelijks op bladluis of andere ziekten en neem onmiddellijk maatregelen, ecologisch verantwoord natuurlijk.   
Vergeet je planten geen water te geven.   

Snoeien  

  • Als je zo’n prachtige wisteria (blauwe regen) staan hebt in je tuin is het nu het moment om de peulen weg te halen, dit zal ervoor zorgen dat je volgend jaar een rijkere bloei krijgt.  Als je de peulen mooi vindt als decoratie, hou dan in het achterhoofd dat ze uiterst giftig zijn.   
  • Uitgebloeide bloemen en zaaddozen van rododendrons kun je voorzichtig verwijderen. Verwijder ook andere uitgebloeide bloemen.  
  • Het snoeien van buxus kan nu ook, doe dit best op een bewolkte dag en gebruik ook liefst een manuele schaar. Een elektrische schaar zorgt voor verbrande plekjes.   
  • Hagen van taxus, thuga, beuk, haagbeuk, liguster, hulst en Leyland coniferen kunnen nu worden geschoren, doe je dit voor 21 juni vormen ze nog nieuwe scheuten, een tweede scheerbeurt in augustus zorgt ervoor dat het snoeiwerk voor dit jaar achter de rug is  
  • De uitgebloeide stengels van de voorjaarsbollen mag je nu afsnijden  

Welke bijvriendelijke planten bloeien er?  

aardbei; beemdkroon; bieslook; gewone braam; Bulgaarse ui; cosmos; éénstijlige meidoorn; fluitenkruid; echte guldenroede; hulst; grote kattenstaart; kiwibes; rode klaver; witte klaver; klokje; komkommerkruid; koolzaad; blauwe korenbloem; kruipende kardinaalsmuts; wilde liguster; vaste lupine; luzerne; madeliefje; moerasspirea; muurbloem; ooievaarsbek; paardenbloem; prachtklokje; purperklokje; reukerwt; slaapmutsje; slangenkruid; gewone smeerwortel; sneeuwbes; sporkehout; tandzaad; tijm; wilde tijm; gewone vlier; vuurdoorn; Japanse wijnbes; winterlinde;  

 

Dieren in de tuin  

Blijf slakkenvallen zetten of help hun natuurlijke vijanden zoals egels, kikkers en vogels.  

Wil je graag egels in de tuin? Hieronder vind je alvast wat tips om aan de slag te gaan:  

  • Egels leven het liefst aan de rand van een bos in een haag of struik. In je tuin kan hij zijn nestje bouwen onder je composthoop, een hoop bladeren, tuinafval of takken. Let er dus op als je de tuin onder handen neemt dat je moederegel en kroost hun huis niet aan het verwoesten bent.   
  • Zie je het allemaal wat groter, kies dan voor een luxueus egelhuis die je tegenwoordig in alle vormen kunt kopen.   
  • Heb je een vijver in de tuin, leg dan een loopplankje in de vijver zodat de egel er kan uit klimmen. Ook al kan hij goed zwemmen, er verdrinken toch vaak egels in de vijver.   
  • Gebruik geen pesticiden of andere schadelijke producten, het is niet alleen slecht voor jezelf maar het doodt of schaadt ook alle leven in je tuin. Een egel eet voornamelijk insecten, en als die zijn vergiftigd door chemicaliën, dan gaat ook het egeltje dood.   
  • Een bakje water zetten om wat te drinken of wat bijvoeren door katten- of hondenbrokjes in een bakje te zetten kan ook. Een rauw eitje vinden ze ook best lekker, of de randjes van spek. Geef niet toe aan de neiging om brood of melk te geven aan hen, ze kunnen dit niet verteren.   

 

Deze maand zien we weinig vlinders in de tuin, normaal? Ja! De voorjaarsvlinders hebben hun eitjes gelegd en zijn dood, en de zomervlinders moeten nog komen. Zorg dus voor een buffet in je tuin zodat de zomervlinders zich bij jou met plezier komen vertonen.   

Wist je dat?  

 We sluiten af met een weetje!  

Wist je dat... stuifmeel van insecten-bestuivende planten geen allergieën veroorzaken? Reden te meer om je tuin vol te zetten met bij-vriendelijke planten.  

Bronnen: zakboek voor de bijentuin, Velt  

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter