Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Internationale vogeltrekdagen op zaterdag 3 en zondag 4 oktober in Zwin Natuur Park

Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober 2020 staat het Zwin Natuur Park volledig in het teken van de Internationale Vogeltrekdagen. Als internationale luchthaven voor vogels schaart het Zwin Natuur Park zich hiermee achter het initiatief van Eurobirdwatch 2020. Tijdens het EuroBirdwatchweekend tellen duizenden vogelaars in heel Europa de trekvogels op hun tocht richting het zuiden. 

Programma 
Zwingidsen staan het hele weekend klaar om uitleg te geven over de vogeltrek. 
Op de panoramatoren kunnen bezoekers de vogeltrek meemaken onder de deskundige begeleiding van een Zwingids. Die geeft onder meer uitleg over de nieuwe ontvangstinstallatie Motus, waarvan er amper vier zijn in België. Die installatie vangt signalen op van rondtrekkende vogels en zelfs van vleermuizen, die uitgerust zijn met een kleine zender. Op wetenschappelijke manier kunnen hun trektochten gevolgd worden. 

In de voederhut geeft een gids het hele weekend van 10.30 tot 16.30 uur informatie over de vogels die aan de hut voedsel komen zoeken. En aan de ringhut worden tussen 10 en 12 uur vogels geringd. Bezoekers kunnen de vogels van dichtbij bekijken en zien hoe de ringer te werk gaat. Het ringen van vogels gebeurt in samenwerking met het KBIN (het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen). 
 
De weekendwandelingen, zaterdag om 14 uur en zondag om 10.30 en 14 uur, staan dit weekend helemaal in het teken van de vogeltrek. 
 
En ook voor kinderen is er van alles te beleven. Zij kunnen tussen 11 en 17 uur in het kijkcentrum leuke vogelspelletjes spelen zoals een vogelmemory, vogelkwartet en vogelbingo of vogelpuzzels maken. 

Belangrijke stop 
De ligging van het Zwin Natuur Park Zwin Natuur Park aan de kust zorgt ervoor dat het gebied belangrijk is voor trekvogels. Op sommige dagen vliegen er duizenden vogels voorbij. In deze tijd van het jaar verlaten ze hun broedgebieden en vliegen naar het zuiden om er te overwinteren. Begin oktober is een piekperiode voor heel wat soorten en op dagen met goede weersomstandigheden kunnen dan grote aantallen vogels in beweging zijn. 

Praktisch – Internationale vogeltrekdagen 

Wanneer: zaterdag 3 en zondag 4 oktober, van 10.30 uur tot 17.00 uur 
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist 
Prijs: -6 jaar: gratis; van 6 tot en met 17 jaar: 5 euro; vanaf 18 jaar: 10 euro online (12 euro aan de kassa). Door de coronamaatregelen is op voorhand reserveren nodig. 

Voor meer info: www.zwin.be 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter