Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Internationale Blauwe vlag voor stranden van Knokke-Heist

Goed nieuws voor alle badgasten aan zee: op 27 kuststranden werd op donderdag 2 juli 2020 de Blue Flag gehesen. Dit is een internationaal label voor stranden, zwemvijvers en jachthavens die uitblinken in kwaliteit en duurzaamheid. België was tot vandaag zowat het enige Europese land zonder Blue-Flag strand aan de kust. Verschillende kustgemeenten voldeden al jaren aan alle normen maar wensten uit solidariteit met andere badplaatsen die niet in aanmerking kwamen, geen officiële aanvraag in te dienen. Dankzij inspanningen van de gemeenten en Aquafin en ingrepen aan de mondingen van de havengeulen is de globale waterkwaliteit zodanig verbeterd dat nu iedere kustgemeente in aanmerking kwam. 

GoodPlanet Belgium, Toerisme Vlaanderen en Aquafin hesen op donderdag 2 juli 2020 officieel de eerste Blue Flag in de Twins Club in Bredene in aanwezigheid van de burgemeesters, schepenen en de minister. "Ik ben ervan overtuigd dat dit label het positieve imago en de reputatie van de toeristische bestemming Vlaanderen in binnen- én buitenland zal versterken, en Vlaanderen internationaal nog beter op de kaart zal zetten als kwalitatieve en duurzame reisbestemming", zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. 

4664 vlaggen in 46 landen 

Wereldwijd wapperen er al 4664 blauwe vlaggen in 46 landen. Het Blue Flag-label krijgt een locatie niet zomaar. De locaties worden getoetst door een externe auditeur, een onafhankelijke Belgische jury en een internationale jury.   

“Waterpret is het hoogtepunt van een dagje strand. Waterzuiveraar Aquafin ondersteunt het Blue Flag-label met plezier, omdat een propere zee duidelijk maakt waarom al die rioleringswerken in Vlaanderen nodig zijn. Want uiteindelijk stroomt alle water naar zee.  De operatoren die de waterzuiveringsinstallaties aan de kust draaiende houden, zorgen ervoor dat je als gezin onbezorgd kan genieten.” zegt Valerie Lievens, communicatieverantwoordelijke Aquafin 

Meer dan proper water alleen 

Blue Flag gaat trouwens over veel meer dan proper zwemwater. Elke locatie voldoet daarnaast aan strenge normen naar veiligheid, dienstverlening en toegankelijkheid (de aanwezigheid van redders, EHBO-materiaal en de beschikbaarheid van drinkwater…), milieu- en duurzaamheidsmanagement (een proper strand waar je afval kan sorteren, propere toiletten…) en informatie over waterkwaliteit, lokale natuurgebieden en een handig informatiebord met overzichtskaart…  

Er zijn 12 zwemvijvers en 7 jachthavens die reeds het Blue Flag label hadden en waar ook in 2020 de blauwe vlag zal wapperen.   

Op zoek naar een plek om het water in te duiken? Een overzicht van alle Blue Flag locaties vind je op www.blueflag.be/locations.   

Meer info: www.blueflag.be 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter