Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Beach Clean Up op 19 september

Eind maart kon de jaarlijkse Beach Clean Up waar alle watersportclubs aan deelnemen niet doorgaan door de lockdown. Nu zal die alsnog plaatsvinden: de Beach Clean Up sluit immers aan bij de World Clean Up Day op zaterdag 19 september 2020. Die dag worden overal ter wereld initiatieven genomen om de buurt proper te maken, dus ideaal om dan meteen ook na het seizoen het strand een beurt te geven. Tijdens deze World Clean Up Day wordt er dus niet alleen een beroep gedaan op alle watersportclubs maar op iedereen om de eigen buurt ook even aan te pakken. Afspraak dus op zaterdag 19 september vanaf 14 uur op Surfers Paradise, om het stuk strand en duinen op te kuisen tot aan de Nederlandse grens. Alle materiaal zoals prikkers, vuilzakken en handschoenen worden ter plaatse ter beschikking gesteld. Volg het event op Surfers Paradise facebook en instagram. 

Deze activiteiten kunnen trouwens perfect coronaproof en met social distancing plaatsvinden. Iedereen kan op eigen houtje van start gaan zodat er nooit te veel mensen bij elkaar staan. Meer nog: hoe verspreider de vrijwilligers te werk gaan, hoe beter het resultaat zal zijn.  

Bij Surfers Paradise werd ook tijdens de zomer alles op alles gezet om het strand zo netjes mogelijk te houden. Frank Vanleenhove: "Er is opmerkelijk meer volk deze zomer en dat wil zeggen dat de druk op het strand en omgeving door afval dan ook groter wordt. Ook al kuisen we het strand elke dag op, toch zijn we blij dat er straks na het seizoen een algemene opruimdag komt. We zien immers nu al een nieuwe soort vervuiling met rondslingerende mondmaskers.       Daarnaast moet gezegd worden dat de gemeente ook een grote dragende rol speelt: elke morgen wanneer wij het strand openen zien we de tractor met opkuismachine de volledige hoogwaterlijn langs rijden, en zijn de mannen van de technische dienst alle vuilnisbakken aan het legen. Wij van onze kant plaatsten afvaleilanden op ons strand waar we de mensen aansporen om alle afval te selecteren. Daarnaast loopt onze actie "take 3 for the sea" nog altijd waarbij we mensen aansporen om telkens 3 stukjes afval per bezoek op te rapen. In deze tijden was je dan zeker best je handen nadien natuurlijk. Op het strand zelf staan een 50-tal afvalbakken verspreid en praktisch binnen ieders handbereik en hebben we zelfs een speciale afvalbak voor mensen die vanuit het Zwin terugkomen. Om helemaal in de Knokke-Heistse sfeer te blijven hebben we golfstokken getransformeerd tot ideale tool om alles wat niet op het strand hoort op te scheppen in handgeknoopte netjes..."   

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter