Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Voorjaarstijdschrift en nieuwe website Cnocke is Hier

De website van Cnocke is Hier ging online op schrikkeldag zaterdag 29 februari 2020. Je kunt er terecht voor oude tijdschriften en brochures, boeken en allerhande zaken die te koop aangeboden worden. De bedoeling is ook dat binnenkort via email een digitale nieuwsbrief met historische bijzonderheden over Knokke-Heist zal uitgegeven worden. Het traditionele voorjaarstijdschrift brengt de lezer alvast diverse artikels die passen in het rijke verleden van Knokke.

Belangrijk is niet alleen de weg die je gaat maar ook het spoor dat je achterlaat

Voorzitter Danny Lannoy pleitte bij de voorstelling van het tijdschrift, voor meer aandacht en het behoud en beheer van ons patrimonium. “Belangrijk is niet alleen de weg die je bewandelt, maar ook het spoor dat je achterlaat. En dit is de taak van de heemkundige kringen om de verantwoordelijken die voor de uitbouw van onze badstad zorgden in vervlogen tijden in herinnering te brengen. Het verleden mag niet verloochend worden” aldus de voorzitter.

Golfprofessor Charles Warren

Charles WARREN, Engels golfprofessor belandde in Knokke rond de jaren 1900. Hij was een veteraan- officier van de Boer War in Zuid-Afrika. Naast het golf spelen viel zijn oog op de heel jonge Knokse Valentine Stockx…..en ze trouwden ( ’t was van moeten). Meer lees je in het 1ste artikel van dit nummer. Aanvullend vind je een uittreksel van ‘The Belgian Gazette’ over de te kleine Engelse kapel voor de grote schare Britten die hier verbleven nog vóór WO I.

Kerkdagboek van pastoor Ronse

Rita Peckelbeen mocht het kerkdagboek van pastoor Ronse uit 1908 inkijken van ere bestuurslid Willy Desmedt. Hij vond dit document gedurende de afbraak van de Margaretakerk in 1958. Pastoor Ronse schreef over het wel en wee van Knokkenaars met diverse belangrijke gebeurtenissen…. Over diverse fondaties, broodbedelingen, missen voor Knokkenaars geïmmigreerd naar de States en gevonden voorwerpen.

Grenspalen

Samuel Hinoul, een jeugdige telg en medewerker van Cnoc is Hier, is net zoals zijn vader gepassioneerd in oud kaartmateriaal. De Zwinstreek is zijn gebied en ditmaal worden de grenspalen in de kijker gesteld. Zowel de Oostenrijkse arduinen palen als de ‘fonten’ grenspalen vanaf 1830. Hij loodst de lezer door alle traktaten en de Tachtigjarige Oorlog met de grens van 1664 tussen Noord en Zuid. Volgend jaar volgt nog een fietstocht naar de locaties van de grenspalen.

Hotel Zwinneblomme

Bij de rubriek ‘Verdwenen Hotels’ belicht Cnoc is Hier de ‘Zwinneblomme’, vooraan in de Lippenslaan, eens ‘Café du Tram’ van de familie Rotsaert.

Tram naar Retranchement

De tram naar Retranchement reed van 1929 tot 1939 en zo verder naar Breskens waar men met de boot wekelijks naar de markt in Middelburg kon. Goedkoop was het niet voor een combiné-ticket. Danny Lannoy kreeg reeds reactie van een medelid uit Retranchement die hem een reeks zeldzame foto’s bezorgde.

Klacht van Knokse hoteliersbond

Marc Demeester, van St. Guthago vond in het provinciaal archief een brief van de Knokse hoteliersbond; een klacht over de properheid van de badplaats. Arthur Lansoght, voorzitter maar ook gemeenteraadslid richtte zijn klacht niet rechtstreeks naar zijn partijgenoot burgemeester Louis De Klerck maar aan de Bestendige Deputatie …raar maar waar.

Pietje Payo

In de rubriek Knocke Kunst komt de Duitse schilder Leo Klein von Diepold aan bod met een doek van de Knokse figuur Pietje Payo.

Lid worden kan altijd door storting van € 14 op rek:

CNOCKE IS HIER

BE26 7380 3197 1929

De leden krijgen 2 tijdschriften per jaar in de bus.

Voor meer info: https://www.cnocke-is-hier.be

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter