Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Vanaf maandag 11 mei: geen fun- maar runshoppen in winkels van Knokke-Heist!

Op maandag 11 mei 2020 mogen nu ook alle kleinhandelszaken in de badplaats opnieuw hun deuren openen. Het gemeentebestuur beklemtoont nog eens dat de klanten zich moeten beperken tot noodzakelijke aankopen. Of zoals federaal minister Pieter De Crem het kort en krachtig formuleert: “het gaat om runshoppen en geen funshoppen”. Aangezien alle restaurants, cafés en gemeentelijke openbare gebouwen gesloten zijn, zijn publieke toiletten bijzonder schaars. Shoppers nemen dan ook op dat vlak best vooraf thuis hun sanitaire voorzorgen.  Hou er ook rekening mee dat vanaf maandag 11 mei 2020 het betalend parkeren weer in werking treedt. In de rode zones zijn er nu wel een 60-tal Go & Shop-parkeerplaatsen voorzien waar je gratis een half uur kunt parkeren om te runshoppen. 

Aantal klanten en tijdsduur beperkt per winkel 

Net zoals voor de winkels die al open zijn, wordt slechts 1 klant per 10m² toegestaan en dit voor maximaal 30 minuten. Een uitzondering is gemaakt voor kleinere winkels.  

Veiligheid voorop 

Elke klant wordt ten zeerste aanbevolen om in de winkels bescherming te dragen die de neus en de mond bedekt en zijn/haar handen grondig te ontsmetten. In ieder geval moet de veiligheidsafstand van anderhalve meter worden gerespecteerd. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de gezondheid en de veiligheid van hun werknemers en moeten alles in het werk stellen om veilige werkomstandigheden te garanderen. 

Soloshoppen in de buurt van je woon- of werkplaats 

Om drukte te vermijden, moet iedereen zijn boodschappen alleen doen. Een uitzondering wordt gemaakt voor minderjarigen jonger dan 18 jaar – zij mogen door een ouder worden begeleid - en voor mensen die hulp nodig hebben. Het is ook aan te raden om naar de winkels te gaan die zich in een stad of gemeente in de buurt van je huis of werkplek bevinden. Daguitstapjes en toeristische activiteiten blijven verboden. Ook bijeenkomsten zijn nog altijd verboden.  

Voorrang voor 65-plussers, personen met beperkte mobiliteit en zorgpersoneel 

De lokale politie ziet erop toe dat de veiligheidsafstand in de openbare ruimte wordt gehandhaafd en zullen de nodige maatregelen nemen indien dit niet het geval is. Ook de gemeenschapswachten van de dienst Preventie houden een oogje in het zeil. Ze zullen problemen signaleren en handelaars informeren/sensibiliseren. In elke handelszaak moet er voorrang worden gegeven aan senioren ouder dan 65 jaar, personen met een beperkte mobiliteit en aan het zorgpersoneel. 

Praktische gids en communicatiemateriaal voor de handelaars 

Om zelfstandigen en handelaars te helpen hun activiteiten in veilige omstandigheden te hervatten, heeft de FOD Economie een praktische gids en communicatiemateriaal voor hen samengesteld. De gids en het communicatiemateriaal zijn te vinden en downloadbaar via de volgende link: https://bit.ly/GidsHandel 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter