Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Bekijk en beluister het vierde concert van Klassiek Leeft Meesterlijk

Door de stijgende coronabesmettingen zag het gemeentebestuur van Knokke-Heist zich genoodzaakt om de 12de concertreeks Klassiek Leeft Meesterlijk te laten plaatsvinden zonder publiek. Knokke-Heist had er evengoed voor kunnen kiezen om alles volledig af te gelasten, maar dat deden ze bewust niet. Alle concerten worden uitgevoerd zoals gepland in de Heilig-Hartkerk en gefilmd zodat iedereen ze gratis thuis via YouTube kan bekijken. 

 
2 VLEUGELPIANO’S, 2 VRIENDEN, 4 HANDEN EN 20 VIRTUOZE PIANOVINGERS BRENGEN EEN BEKLIJVENDE “ODE AN DIE FREUDE” 

Op donderdagavond 13 augustus 2020 om 20.30 ging het vierde “Klassiek Leeft Meesterlijk” concert in première op YouTube   

Op het programma Beethovens magnum Opus: zijn 9de symfonie met de glorieuze koorfinale, het moment waarop het hart van elke melomaan sneller gaat kloppen, de “Ode an die Freude”. Ondertussen beter bekend als het Europese volkslied. 

Om die symfonie goed uit te voeren, moet je normaal beschikken over een groot symfonisch orkest en een flink uit te kluiten gewassen koor… maar dankzij een spectaculaire transcriptie van Franz Liszt kan het ook met twee piano’s en twee pianovirtuozen. 

Die klavierleeuwen hebben we gevonden in twee laureaten van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd voor piano: Severin von Eckardstein, eerste laureaat in 2003, en de ons uiteraard erg bekende Liebrecht Vanbeckevoort, laureaat in 2007 en tevens artistiek directeur van festival Klassiek Leeft Meesterlijk. 

2 vleugelpiano’s, 2 vrienden, 4 handen en 20 virtuoze pianovingers brengen een Ode an die Freude… en in dit geval ook een Ode an die Freunde! 

Naast dit concert kun je uiteraard ook nog de andere opnames bekijken en beluisteren. Geniet van de uitmuntende prestaties van het Maisky Trio, Lorenzo Gatto & Julien Libeer alsook Lukas Vondracek via het Youtube-kanaal van Klassiek Leeft Meesterlijk. 

 
TOPAFFICHE 

Het lijstje concerten en artiesten dat je deze maand via het Klassiek Leeft Meesterlijk-kanaal volledig gratis kan bekijken en beluisteren ziet er veelbelovend uit. Deze editie 2020 zet de opgebouwde samenwerking met Elisabethwedstrijd-laureaten eens te meer in de verf. Met Severin von Eckardstein en Lukas Vondracek verwelkomt het festival maar liefst twee eerste prijswinnaars van de piano-jaargangen 2003 en 2016. Sylvia Huang, Lorenzo Gatto en Jan Michiels symboliseren dan weer de Belgische triomf op deze unieke Wedstrijd. Met Casco Phil staat een Belgisch kamerorkest van topniveau op de affiche en met pianist Julien Libeer en het Beethoven XS-strijkkwintet importeren we het spreekwoordelijke neusje van de kamermuziekzalm naar zee. Ook dit jaar kan je artistiek directeur Liebrecht Vanbeckevoort zelf aan het werk zien achter de piano. Deze keer brengt hij tijdens het Beethoven jaar een ‘Ode an die Freude’, samen met von Eckardstein én zijn derde pianoconcerto in ‘zakformaat’. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter