Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Zeezucht: het beeldenpoëzieparcours van dichteres Maud Vanhauwaert

De kustgemeente Knokke-Heist mag zeker en vast ook een kunstresort genoemd worden. Meer dan 30 unieke beeldende kunstwerken op het openbaar domein trekken dagelijks de aandacht van de wandelaar, de fietser, de bestuurder. Stuk voor stuk monumentale beelden die spreken tot de ‘verbeelding’. Een ‘verbeelding’ die woordkunstenares Maud Vanhauwaert omzette tot ‘verwoording’. (zie videoreportage Focus

Woordkunstenares Maud Vanhauwaert 

Maud Vanhauwaert is een gekende naam in de poëziewereld. Ze schrijft, creëert en performt. Ze behaalde een masterdiploma Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen en een masterdiploma Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ze nu zelf doceert. Voor haar poëziedebuut ‘Ik ben mogelijk’ (2011, uitgeverij Querido) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs, voor haar bundel ‘Wij zijn evenwijdig_’ (2014, Querido) de Hughues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck-wedstrijd. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Met haar performances trad ze op, op radio en tv, in binnen- en buitenland, van opera tot schapenstal. Ze werd aangesteld tot ereburger van de stad Veurne en 2018-2019 was ze stadsdichter van Antwerpen. In mei 2020 verscheen ‘Hetstad in mij’ (Das Mag), een monument van meer dan 300 pagina's.

5 gedichten op maat 

In opdracht van de gemeentelijke openbare bibliotheek van Knokke-Heist mijmerde Maud over 5 unieke kunstwerken aan zee. Vijf gedichten op maat, vol zeezucht zijn het resultaat. Of, is het toch maar één? Want elke laatste versregel wordt als een estafettestokje doorgegeven om het volgende gedicht te starten. Maud: “De gedichten geven hun laatste versregel aan elkaar door, waardoor ze onderling met elkaar verbonden zijn. Op die manier sporen ze je aan om op wandel te gaan langs de kustlijn.” Het project ‘Zeezucht’ nodigt uit voor een poëtische wandeling, langs unieke kunstwerken, op een zucht van de zee. Kortom: een hartverwarmende wandeltip in deze barre tijden.

Van Bunnenplein 

Een extra beleving vind je nog op het Van Bunnenplein, de startplaats en/of eindstation van het parcours. Daar lees je op de zitbanken de begin- en eindverzen die door de vijf andere gedichten golven. 

Op een zucht van de zee            
Trekt de tijd in mij terug            
Grootse schoot, wieg mij            
Ik ben dan niet in uw water            
Draag mij naar uw verte            

De gedichten zijn geïnspireerd op volgende kunstwerken:            

  • Tower – Thomas Lerooy  (Zeedijk Anemonenlaan) 
  • Redderstoel – Kris Martin  (Albertstrand) 
  • Koppen/Lemuren – Franz West (Rubensplein)  
  • De zee, die grote beeldhouwer – Jean-Michel Folon (strandhoofd t.h.v. Parmentierlaan) 
  • Tomorrow Man, made by the sea – Catherine François  (strandhoofd Zeedijk Zoute) 

Schrijnwerk Awards 

Het vaktijdschrift Schrijnwerk van PMG (Professional Media Group) reikt elk jaar de Schrijnwerk Awards uit. Dit is een prijs voor bijzondere schrijnwerkprojecten. Dit jaar is ook de gemeente Knokke-Heist opnieuw genomineerd in de categorie 'Schrijn- en timmerwerk'. Zij kregen een nominatie voor hun origineel concept van zit-en ligbanken op het Van Bunnenplein. Daar werden de schuine betonnen wanden uitgebouwd tot stijvollle zit- en ligbanken in duurzame padoek. De winnaars worden bekendgemaakt in de loop van december 2020. 

Intussen werden deze zitbanken overigens nog verfraaid met de poëzie van Maud Vanhauwaert. De letters van de verzen over kunstwerken aan de kust van Knokke-Heist, zijn uitgesneden in cortenstaal. Dankzij de knowhow van de gemeentelijke elektriciens worden ze ‘s avonds prachtig verlicht met led’s. De kleuren van de ledverlichting kunnen via een handige app op afstand veranderd worden.  

QR-code 

De volledige poëzieteksten kun je nalezen in de flyer. Deze is verkrijgbaar in de filialen van Bibliotheek Knokke-Heist en bij het toerismekantoor in Knokke (Zeedijk 660). Op deze flyer staat er ook een QR-code waarmee je de gedichten kan horen en de bijhorende kunstwerken kan zien in een artistieke video (www.beeldenindestad.be/ontdekken).    

Meer info over de kunstbeelden vind je in de brochures 'Zin in Kunst' en 'Kunststad'. Deze kun je ook afhalen bij het toerismekantoor of online terugvinden tussen onze publicaties op www.myknokke-heist.be/publicaties.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter