Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Lokale politie waarschuwt voor cybercriminelen

De lokale politie Damme/Knokke-Heist waarschuwt opnieuw voor cybercriminelen. De voorbije week deden zeventien inwoners aangifte bij ons politieteam met een gezamenlijk nadeel van minstens 565.000 euro. De oplichters zijn inventief en gebruiken onder meer de populaire kanalen Messenger en WhatsApp om anderen op te lichten. Spijtig genoeg blijven ook de sms en e-mail een klassieker om valse berichten te versturen. Het grootste nadeel ondervond een inwoner door een valse, online advertentie voor bitcoin-beleggingen. 
 
 

Hoe gaat een oplichter te werk 
 

Oplichting via Messenger 

De oplichter hackt een profiel en spreekt enkele ‘vrienden’ aan. Hij vraagt hun gsm-nummer zodat ze kunnen deelnemen aan een (foto)wedstrijd. De vrienden ontvangen via sms een code en moeten deze opnieuw doorgeven aan de oplichter. Op dit moment gaat een bedrag van hun telecomfactuur of krijgen ze geen toegang meer tot hun Facebook-, Facebook Messenger- of Instagramprofiel. De oplichters maken soms ook een bestaand profiel na. 
 

Oplichting via WhatsApp 

De oplichter stuurt met een onbekend nummer een bericht naar een ouder. In dit bericht zegt het ‘kind’ dat hij een nieuw gsm-nummer heeft omdat zijn toestel defect is. De oplichter vraagt een dringende VISA-rekening of factuur te betalen. Wanneer de ouder zijn kind belt, zit er ruis op de lijn waardoor een gesprek niet mogelijk is. 
 

Oplichting via sms of e-mail (bankphishing) 
 

De oplichter vraagt via sms of e-mail de persoonlijke en bankgegevens op. Wanneer hij deze ontvangt, bekijkt hij de laatste verrichtingen van het slachtoffer. De oplichter belt het slachtoffer ook op om de verrichtingen te overlopen. Dit versterkt het vertrouwen dat het om een echte bankbediende gaat. De oplichter vraagt het slachtoffer geld over te schrijven naar de bankkluis omdat er verdachte transacties waren. 
 

Oplichting via advertenties voor bitcoin-beleggingen. 
 

De oplichter plaatst een online advertentie voor bitcoin-beleggingen. Met een klik komt het slachtoffer op een website waar hij zijn contactgegevens moet invullen. Een ‘trader’ van een professioneel ogend crypto exchange platform belt het slachtoffer op. Dit is een online platform waar je virtuele valuta kan aankopen. De oplichter begeleidt het slachtoffer bij zijn ‘investering’ en neemt ook vaak de computer over. Zo kan hij meekijken naar de rekeningen en het slachtoffer overhalen nog meer te investeren. 

Opgelet! Er bestaan veel varianten op bovenstaande oplichtingstechnieken. Wees online op je hoede en trap niet in de val. Ga voor tips naar www.TrapNietInDeVal.be of www.safeonweb.be
 

Ben je opgelicht 
Werd je het slachtoffer van oplichting? Doe aangifte bij de lokale politie in het politiecentrum in de Van Steenestraat 10 in Knokke-Heist. Je kan ook terecht bij het Meldpunt van FOD Economie op www.meldpunt.belgie.be

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter