Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Dolle carnavalvierdaagse in Heist

Van zaterdag 22 februari tot woensdagmorgen 26 februari 2020 is onze deelgemeente weer helemaal in de ban van carnaval. Hieronder verneem je meer over de verkeersmaatregelen, de aangepaste ophaling van het afval in de carnavalzone en natuurlijk ook het uitgebreide programma. Dit jaar kun je de carnavalstoet ook vanuit je luie zetel thuis meevolgen dankzij www.kneistitv.be

Laat je auto staan en neem het openbaar vervoer

Omdat het centrum tijdens deze dolle vierdaagse overspoeld wordt door een massa carnavalisten en kijklustigen, zijn heel wat straten omwille van de veiligheid afgesloten voor het doorgaand verkeer. Wie met de wagen komt, parkeert de auto dan ook best in de Heistlaan of Elizabetlaan ter hoogte van Duinbergen. Voor de verkeersmaatregelen, klik hier. Nog beter is gebruikmaken van het openbaar vervoer. Wie de trein neemt en afstapt aan de halte Heist komt meteen in het centrum van de feestelijkheden terecht. Ook de tram is dankzij de carnavalpas een ideale manier om je tijdens deze krokusvakantie naar Heist te begeven. Voor  5 euro ga je heen en terug met tram of bus in heel West-Vlaanderen. De carnavalpas is 1 dag geldig en te koop in de Lijnwinkels.

Ophaling afval in carnavalzone later dan gewoonlijk

De ophaaldiensten bedienen de straten in de carnavalszone en de stoetenroute niet ’s nachts maar later tegen de ochtend. De inwoners in deze zone krijgen dan ook een flyer in de bus met het verzoek om hun afval zo laat mogelijk aan te bieden.

Aanstelling Prins Carnaval en Kindercarnavalbal

Op zaterdag 22 februari om 12 uur wordt Keizer Carnaval Bieze I onder luid geschal van Thebaanse trompetten officieel aangesteld in de tent op het sfeerplein van De Bolle. Deci en Bel staan dit keer garant voor de ludieke presentatie. Daarna barst om 14 uur in de carnavaltent een geanimeerd kindercarnavalbal los. Van 18 tot 21 uur kun je in een organisatie Van Café De Bolle ook ferm uit de bol gaan met de Crazy Carnaval Bingo. Op deze bingoavond met veel carnavalhits, kun je mooie prijzen (o.a. hoofdprijs twv 500€) in de wacht slepen. In de gezellige Heistse cafés en de extra feesttenten kunnen fervente carnavalisten daarna verder een stevig feestje bouwen.

Zondagstoet

Op zondag 23 februari om 14 uur vertrekt de grote carnavalstoet vanop het Stationsplein door de straten van Heist. Jaarlijks bezoeken zo'n 25000 mensen deze parade met meer dan 33 praalwagens. Pier en Wanne hebben uiteindelijk vanwege de wind besloten om niet mee te stappen in de optocht maar blijven veilig achter de glaspartij van het museum Sincfala om het carnavalspektakel gade te slaan.  Om 19 uur volgt op De Bolle de proclamatie van de wedstrijd van de praalwagens. Na de stoet kan je tot in de vroege uurtjes stevig uit de bol gaan in de Heistse carnavalkroegen.

Sprotjesdag

Vele carnavalisten laten op maandag 24 februari hun verkleedkostuum even aan de haak hangen voor Sprotjesdag. 20 deelnemende cafés voorzien dan gratis sprot en vishapjes waarvan je vanaf 16 uur volop kan genieten. Ook het bal van de Zeemeermin op het overdekte sfeerplein De Bolle is van 16 uur tot middernacht een aanrader voor feestneuzen en polonaisefanaten.

Ludieke voetbalclash tussen de Plakkers en de Visschers

Op dinsdag 25 februari om 15 uur vindt in stadion De Taeye de gemaskerde voetbalwedstrijd plaats tussen de Plakkers en de Visschers. Deze ludieke traditie is sinds 1928 een vaste waarde in het Heistse carnavalgebeuren. Traditiegetrouw probeert scHeistrechter Zoëlle in zijn roze sportoutfit alles in goede banen te leiden en te vermijden dat spelers met duct-tape aan de (schand)paal van het doel worden vastgebonden. Hiervoor maakt hij gebruik van zijn zelfgefabriceerde VAR (Video Assistant Referee). Zoëlle heeft trouwens al aangekondigd dat hij opnieuw een strenge dopingcontrole op jenever en andere alcoholische dranken zal houden en er persoonlijk zal op toezien dat de plasprocedure reglementair verloopt.

Babeluttenworp, popverbranding en verlichte avondstoet

Voorafgaand aan de verlichte avondstoet is er om 18.30 uur een babeluttenworp op de markt van Heist. Keizer Carnaval gooit er voor de kleinste feestbeesten gratis snoepgoed vanop zijn keizerlijke koets. Vervolgens gaat op die locatie ook de popverbranding door. Ter afsluiting van de carnaval-4-daagse kan iedereen genieten van de verlichte avondstoet, een uniek evenement in Vlaanderen.

Kazakken met haring

Op woensdag 26 februari om 18 uur kun je in een aantal Heistse kroegen de verloren calorieën weer aansterken met kazakken met haring.

Voor meer info: https://www.myknokke-heist.be/nl/evenementen/cultuur/carnaval-heist-2020

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter