Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Zondagbabbel over drie generaties leraars in de twintigste eeuw door Marc Wildemeersch

Op zondag 23 februari 2020 van 10 tot 12 uur vertelt Marc Wildemeersch over drie generaties onderwijs. Zijn verhaal start in 1888 in Koolkerke, bij de geboorte van zijn grootvader Alfons en eindigt in Knokke-Heist net voor het einde van de twintigste eeuw toen zijn vader Laurent stierf. Marc zelf geeft al 38 jaar les, eerst in Blankenberge en dan in Heist.

De spreker doorspekt zijn verhaal van meer dan 100 jaar onderwijs met grote en kleine feiten uit de lokale en mondiale geschiedenis. Hij illustreert dit rijkelijk met getuigenissen, foto's en stukken in handschrift uit eigen archief. Herinner jij je nog het stof van de buizenstoof, het krassen van de griffel op de lei, ‘toppen’ of ‘pekkelen’ op de speelplaats of de harde hand of regel van de onderwijzer?

In de tweede helft van de jaren 1960 deden nieuwe pedagogische technieken hun intrede. Vooraan in de klas stonden minder en minder priesters en nonnen, en geleidelijk ook meer vrouwen. Lei en griffel werden vervangen door pen en inktpot en de lijfstraffen door praten en strafwerk.

Marc Wildemeersch eindigt zijn verhaal met een beschouwing over het onderwijs vandaag.

Praktische informatie

Voor de eerste maal zal deze lezing in het nieuwe gebouw van Museum Sincfala plaatsvinden. De ingang tot het gebouw bevindt zich op de speelplaats van GBS Het Anker waar men trouwens gratis kan parkeren. Deze is bereikbaar via de Felix Timmermansstraat nummer 37. Voetgangers kunnen dit gebouw ook via de ingang van Museum Sincfala bereiken.

Lezingen zijn gratis voor leden van Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago.
Niet-leden betalen 3,50 euro, bezoek aan het museum inbegrepen. Reservatie is niet mogelijk. Best om 15 minuten vroeger te komen om van een plaats verzekerd te zijn.

Na de lezing biedt de dienst Erfgoed je een drankje aan.

Meer info?

Sincfala, Museum van de Zwinstreek

Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist.
Tel. 050 530 730
 sincfala@knokke-heist.be 

 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter