Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Elke De Bree Krak van Knokke-Heist!

Elke De Bree van de vzw Brick by Brick is door de lezers van de Krant van West-Vlaanderen verkozen tot Krak van Knokke-Heist. Op dinsdagavond 28 januari 2020 krijgt ze in aanwezigheid van de gouverneur en schepen Annie Vandenbussche haar award overhandigd. Elke De Bree is moeder van een zoon met een beperking. Ondanks de vele taken die op haar bord liggen, de extra zorgbehoefte en de dilemma’s is de Knokse kleuterjuf een steun en hulp voor anderen en startte ze met de vzw Brick by Brick. Met financiële bijstand helpt de Krak van Knokke-Heist goede doelen, andere kinderen en gezinnen en instellingen. “Want kinderen met een beperking zijn stuk voor stuk goudhaantjes die kunnen fonkelen en inspireren”, aldus Elke.

Brick by Brick als steun voor goede doelen

Ondanks het feit dat ze het zelf financieel niet breed heeft, steunt Elke De Bree met de vzw Brick by Brick een reeks goeden doelen. “Wij zijn zelf door heel wat mensen heel hard geholpen en we zijn fantastisch opgevangen door verschillende instanties en instellingen. Daarom vind ik het fantastisch dat wij met Brick by Brick iets kunnen terugdoen”, aldus Elke De Bree.  “Ik kan genieten van een verhoogd kindergeld maar alles wat ik met Briek doe is gewoon veel duurder. Hij volgt verschillende therapieën zoals logopedie, kinesitherapie-ergotherapie en hypotherapie…Omdat hij muzikaal is aangelegd volgt Briek muziekles. Als mijn jongste zoon Warre muziekschool volgt, kost dat tussen de 60 en de 100 euro per jaar. Voor Briek betaal ik 225 euro voor 10 beurten.

Persoonlijk Assistentie Budget

Zoals zoveel mensen wachten wij op een Persoonlijk Assistentie Budget waar kinderen met een beperking recht op hebben. Maar voorlopig is er geen geld beschikbaar en staan we op een lange wachtlijst. Maar dat kan ons enthousiasme niet bekoelen. Vier jaar geleden besloten we de vzw Brick by Brick op te richten. Ondertussen leerden we heel wat warme mensen kennen. Als je één week na de ‘Warmste Week’, nog 50 vrijwilligers kan mobiliseren om gedurende vijftien dagen gratis een winterbar open te houden, dan maakt mij dat intens gelukkig. Want het is fijn dat we andere mensen vooruit kunnen helpen. De volgende uitdaging is de Belgian Coast Walk. Op 9 mei wandelen we 80 km van De Panne naar Knokke waarbij we ons laten sponsoren. De opbrengst gaat naar de Toontjeshuizen.”

Kinderen met een beperking zijn goudhaantjes die kunnen fonkelen en inspireren

 “Een kind met een beperking is als een cadeautje waar je niet om gevraagd hebt. Althans je koos voor het kind en niet voor de beperking. Toch heb je het gekregen en het gaat niet meer weg. De beperking zal er altijd zijn. Daarom moeten we een weg vinden in het verdragen van de moeilijke kanten”, aldus Elke De Bree die als jong meisje droomde van wat velen dromen. “Trouwen en kinderen krijgen” weet Elke De Bree die in 2008 in het huwelijksbootje stapte.

Zeldzame chromosale afwijking

Het zwanger worden liep niet van een leien dak maar op 7 april 2011 werd Briek geboren. Pas na zes maanden groeide er een vermoeden dat er iets mis was. Briek was amper gegroeid. Er volgden een lange reeks onderzoeken. Nooit gedacht dat het verdict zo zwaar zou zijn. Briek’s twintigste chromosoom is niet helemaal compleet waardoor hij een mentale en motorische achterstand heeft. Briek is voorlopig de enige in de wereld met dergelijke afwijking. In het begin was ik wreed kwaad. Vooral op de dokters want ze stelden niet altijd de juiste diagnoses. Tot we op een punt kwamen dat we het gevoel kregen dat Briek een proefkonijn werd. Dat hebben we afgeblokt door te leren om nee zeggen. Want buiten zijn chromosale afwijking en zijn ontwikkelingsachterstand is Briek perfect gezond. Hij is een vrolijke jongen die van muziek houdt en veel lacht. Het leven met Briek is ondanks al zijn moeilijkheden een geweldige verrijking. Hij kampt met een zware ontwikkelingsstoornis en heeft een mentale en fysieke beperking. Zijn spieren zijn slap en missen spanning en sterkte waardoor wandelen en stappen voor hem zware inspanningen vraagt. Maar hij heeft een goede gezondheid wat laat vermoeden dat hij een even lange levensverwachting als kinderen zonder beperking.

 

In de Toeterklas in Noordveld Brugge

Briek is nu 8 jaar en loopt school in Noordveld in Brugge in wat ze de Toeterklas noemen. Lezen en schrijven is niet aan de orde. Het zou al fantastisch zijn als hij enkele woorden leert praten. Nu pakt hij mijn hand en maakt me duidelijk wat hij wil. Als hij honger heeft, gaat hij aan een stoel aan tafel zitten” aldus Elke De Bree die twee jaar nadat Briek geboren werd moeder werd van Warre. “Toen ik in verwachting geraakte van Warre was de zware diagnose van Briek nog niet helemaal gekend maar ik denk niet dat het veel had veranderd. Gelukkig is Warre een compleet gezond kind”, weet Elke De Bree die ook relatieproblemen kreeg. “Het is een redelijk bekend verhaal…Mijn ex-echtgenoot had het heel moeilijk met het opvoeden van een zorgintensief kind. Ondertussen zijn we gescheiden.

 

Leren relativeren

Briek zal nooit zelfstandig kunnen wonen enkel onder begeleiding. Een dikke dankjewel aan mijn familie en de vrienden. Zonder hen zou ik het allemaal niet kunnen. Ik leerde enorm veel leren relativeren…en tegelijk is het leven met Briek een geweldige verrijking …Krak van Knokke-Heist worden is een eer. Maar ik ben vooral blij dat ik de kans krijg om ruchtbaarheid te geven aan de problemen van en met kinderen met een beperking en dat ik mensen verschillende goede doelen mag leren kennen.”

 

(bron: Dirk Meulders – Brugs Handelsblad)

 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter