Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Kringloopkracht Rigo Denoyel leert je de knepen van het composteren

Op zaterdag 1 februari 2020 houdt Rigo Denoyel permanentie in de compostdemoruimte in de Noordhinder in Heist. Als ervaren kringloopkracht kun je bij hem terecht voor alle vragen over composteren. Wist je dat maar liefst een derde van je afval kan omgetoverd worden in krachtvoer voor je tuin? Door te composteren doe je eigenlijk wat de natuur altijd al gedaan heeft: de natuurlijke kringloop zijn gang laten gaan. Voor vogels en egels is je composthoop een all you can eat-buffet en het best van al, een compostbak geeft geen nare geurtjes. Hieronder geeft Natuurpunt je alvast allerlei nuttige tips.

Hoe begin je aan een composthoop?

Composteren is niet moeilijk. In tuinen tot 400m² gebruik je een compostvat. Je kan er je tuinafval samen met je keukenafval in verwerken. Voor grotere tuinen zijn compostbakken aangewezen. Herfstbladeren, dorre bloemstengels en gazonmaaisel weer je uit je compostbak door ze meteen in je tuin te gebruiken.

  • Herfstbladeren hark je onder bomen en struiken. Ze vormen een warm laagje voor de winter en voor vogels is het een geweldig jachtgebied.
  • Dorre bloemstengels zijn een ideale winterschuilplaats voor insecten. Laat ze staan tot de volgende lente.
  • Een laagje gazonmaaisel is ideaal om bodems in bloemenborders bedekt te houden.
  • Start in het voorjaar, de zomer of de herfst

Composteren in een grote tuin met een compostbak

In een grotere tuin voorzie je best drie compostbakken.

  • 1 bak met een wachthoop waarop je kleine hoeveelheden GFT-afval samen gooit
  • 1 bak waarin je wachthoop echt te begint te composteren
  • 1 bak waarin je het compost laat afrijpen
  • Houd het vocht en de warmte in je composthoop door hem af te dekken. Maak je hoop niet luchtdicht, wel beschut.

Tip: De beluchtingstok is geen roerstok, maar dient om schouwen te trekken door het materiaal en de luchtcirculatie te verbeteren. Steek hem 1 à 2 keer per week zo diep mogelijk recht naar beneden in de compost, draai hem een kwartslag en trek hem er weer uit. Herhaal dit op verschillende plaatsen. Je brengt ook wat compostorganismen uit de diepere lagen naar de bovenste verse lagen.

 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter