Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Radio- en nieuwsmaker AJ Beirens overleden

Op donderdag 25 juni 2020 is voormalig journalist en radiomaker AJ Beirens op 73-jarige leeftijd overleden na een slepende ziekte. De laatste maand ging zijn gezondheid zo snel achteruit dat hij er bewust voor koos om zijn leven via euthanasie te beëindigen. In Knokke-Heist was hij vooral gekend als redacteur van het Onafhankelijk Radionieuws Oostkust (ORO). Ruim drie decennia was hij ook de vaste correspondent van de VRT en BBC. Als maritiem journalist was hij gespecialiseerd in de haven van Zeebrugge en de scheepvaart op het Kanaal. Als vrijgezel laat hij geen kinderen na maar wel een onschatbare erfenis aan journalistieke bijdragen, filosofische beschouwingen, heemkundige weetjes en fijnzinnige kusthumor. Op zaterdagmorgen 26 juni, maandag 29 en dinsdag 30 juni 2020 kun je in het uitvaartcentrum Bleyaert in de Kalvekeetdijk 181 A in Westkapelle een laatste groet brengen aan AJ.  

Burgemeester Graaf Leopold Lippens: “in naam van het gemeentebestuur wil ik aan de familie ons oprecht medeleven en respect betuigen voor een man die voor de promotie van onze gemeente zoveel betekend heeft. De manier waarop AJ journalistiek bedreef was uniek. Als geen ander slaagde hij erin om complexe dossiers kort en helder te vertalen naar de bevolking. Het feit dat hij als Zeebruggeling met sterke Heistse roots sterk verbonden was met onze Knokke-Heistse gemeenschap, zorgde bij zijn talrijke trouwe luisteraars en lezers voor een grote herkenbaarheid en betrokkenheid. Op elke persmeeting was hij present en lag hij op vinkenslag om uit een speech een grappige oneliner te halen. Meermaals slaagde hij erin om zo het nationale en zelfs internationale nieuws te halen. Ik waardeer hem uitermate omwille van zijn kritische ingesteldheid, scherpe analyses en onvoorwaardelijke discretie. AJ Beirens is voor mij dan ook een uitermate wijze wereldburger, een gedreven nieuwsjager maar vooral een figuur met een groot hart die steeds een positieve boodschap bracht, hoe negatief die ook was”.

Correspondent BBC 

AJ was een fervent luisteraar van het BBC-nieuws en had dan ook een universele kijk op de wereldpolitiek. Dankzij zijn onberispelijk Oxford-English fungeerde hij voor de Britse omroep als dé verslaggever ter plaatse toen de Herald of Free Enterprise op 6 maart 1987 voor de kust van Zeebrugge kapseisde en hij live verslag uitbracht van deze ramp die een kleine 200 mensen het leven kostte.  

Visionair

In zijn carrière heeft hij heel wat levenswijsheid opgebouwd die hij op het einde van zijn leven samenvatte in zijn boek “Gesels van een imaginaire God”. In deze uitgave uit 2016 profileert AJ zich als een ware visionair wanneer hij een wereldwijde pandemie voorspelt en het crimineel winstbejag van de farmaceutische industrie hekelt.

Meer biografische gegevens over dit West-Vlaams multitalent vind je in volgende links: 

https://radiovisie.eu/het-vertrek-van-a-j-audio/ 

https://www.zwinstreek.eu/geschiedenis/heemkundige-kringen/zoeken-in-publicaties/12719-heyst-leeft-te-gast-bij-a-j-beirens-2004-02

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter