Knokke-Heist bezoeken als toerist?

KTKH brengt komedie De Pineut

Op 26, 27 en 28 maart 2020 telkens om 20 uur in het Cultuurcentrum Scharpoord  geven de acteurs van het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist het beste van zichzelf in het pittige en hilarische blijspel De pineut. Dit klassiek pareltje van George Feydeau is door Jan Charles grondig afgestoft en weer opgeblonken tot een sprankelende eigentijdse komedie.  De cast bestaat uit Deborah Geselle, Luc Merlevede, Yves Merlevede, André Woussen, Olivier Speybroeck, Stephanie Bogaert, Vicky Stuer, Jan De Groote, An Emonts-gast, Heidi Termote, Georges Van Coile, Valérie Desutter, Guido Demon, Jan Pyck en Dieter Claerhout.

Driehoeksrelaties

In De pineut krijgt de toeschouwer te maken met een aantal driehoeksrelaties. Rédillon en Pontagnac zitten allebei achter Lucienne aan, de vrouw van de Brusselse advocaat Vatelin. Die heeft vroeger in Londen een ‘folieke’ gehad met Maggy, de vrouw van de Britse zakenman Soldignac. Lucienne, mevrouw Pontagnac en de onstuimige Soldignac besluiten wraak te nemen op hun echtgenoten door hen op heterdaad te laten betrappen. Daarbij raken ook het echtpaar Pinchard, een gepensioneerde militaire arts en zijn potdove vrouw, betrokken in heel wat misverstanden met een verrassend einde! 

Hoog Fawlty Towers gehalte

Dit stuk is oorspronkelijk geschreven door Georges Feydeau (1862-1921), de auteur van talrijke blijspelen en vaudevilles. Jan Charles heeft het stuk helemaal bewerkt. Grote theaternamen als Beckett, Adamov en Ionesco verklaarden eerder al openlijk dat ze veel aan Feydeau te danken hadden. Wellicht haalden o.a. John Cleese en Monty Python inspiratie uit zijn werk. Fawlty Towers met Cleese kent vaak dezelfde koortsachtige actieversnellingen en versterking van de menselijke dwaasheid! 

Regisseur Jan Charles

Regisseur Jan Charles: "Het waren Knokke-Heistse jongeren die 39 jaar geleden mijn liefde voor het theater oppookten. We wonnen een paar prijzen, versierden trips naar het Theaterfestival van Avignon en toen kwamen Maxim Willems en Karel Segers met de vraag of ik - samen met John De Bree - een theaterproject voor jongeren wou opstarten. Appassionata bestaat ondertussen 27 jaar en je moet absoluut eens komen proeven van de bijzondere sfeer op 8 of 9 mei. In 2000 begon ik amateurtheater te regisseren bij DAT De Scène en het zou nog een paar jaar duren voor ik bij het KTKH aan de slag kon - iets waar ik al een tijdje naar uitkeek. Ondertussen regisseer ik ook jaarlijks Theatergroep Mozaïek in Brugge, een project voor anderstaligen. Mijn liefde voor het regisseren en het theater is er alleen maar groter op geworden: dankzij het enthousiasme en het metier van de spelers en de hele (onzichtbare) perfect geoliede machine achter zo’n productie. En ook dankzij het geacht Knokke-Heists publiek, en de warme hartelijkheid waarmee het ons harde werken telkens weer ontvangt."

Kaarten bij de leden, het Cultuurcentrum, Dirk Timmerman (0495 366610), Dominiek Segaert (0479 691865) of via www.ktkh.be

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter