Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Knokke-Heist kleurt rood voor Canada

Kom je Knokke-Heist binnen, dan zie je dit jaar bij iedere invalsweg een Canadese Maple Leaf wapperen. Het spontaan ‘vlaggen’ is de laatste jaren uitgegroeid tot de actie ‘1000 vlaggen voor 1000 gesneuvelden’. Ook in coronatijd draagt de Knokke-Heistenaar de Maple Leaf letterlijk en figuuurlijk hoog in het vaandel.  Een mooiere hulde aan een natie kun je niet geven.  

Het symbool van Canada dat strijd leverde tegen een moordend regime zijn voor velen een blijvende herinnering. Bij de jongere generaties in Knokke-Heist blijkt dit historisch feit ook niet vergeten. Vele ‘locals’ stappen dan ook getraind of niet ieder jaar mee in de 33 km lange wandeltocht van Hoofdplaat naar Knokke. De Canadese Bevrijdingsmars had zondag 8 november 2020 moeten plaatsvinden maar door Covid-19 pandemie werden alle Canadese plechtigheden geannuleerd in Nederland en België. Om de herinnering aan de bevrijders van weleer levendig te houden, leveren het gemeentebestuur, het For Freedom Museum en de Knokke-Heistse bevolking dit jaar extra inspanningen om de gemeente rood te kleuren.  

Van Union Flag naar Maple Leaf 

Pas in 1965 kwam de gekende Canadese vlag met een rood gestileerd esdoornblad in voege. Voorheen werd de Union Flag gebruikt tussen 1890 en 1945. Deze vlag wordt in de tweede plaats nog gebruikt bij bepaalde gelegenheden zoals Commonwealth Day, Victoria Day en militaire herdenkingen bij de veteranen. Deze vlag werd bij de Franssprekende minderheid in Canada gezien als een symbool voor de Britse dominantie.  De liberale voorman Lester Bowles Pearson (Winnaar Nobelprijs voor de Vrede 1957) was voorstander van een nieuwe vlag met een onderscheid van de Britse vlag. De voortdurende problematiek voor een nieuw vaandel werd in een special opgerichte commissie behandeld. George Stanley baseerde zich op de vlag van de Royal College of Canada en ontwierp de huidige vlag dat na enkele politieke strubbelingen werd aangenomen binnen de regering. In vele provinciale vlaggen zien we nog de afbeelding van de Britse vlag maar in 1965 was de nieuwe nationale vlag van Canada een feit. 

De Maple Leaf is in Knokke-Heist een week lang het symbool van een natie die we nooit vergeten. De vele jonge Canadese militairen die hun leven gaven voor onze vrijheid worden niet vergeten!

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter