Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Strijkwinkel Knokke-Heist lanceert vanaf 2021 uniek project met herbruikbare verpakking

Vanaf volgend jaar schakelt de Strijkwinkel in de Kursaalstraat 55 over op herbruikbare stoffen verpakking in plaats van plastic. Deze sociale onderneming van de vzw Diensten.Net start een pilootproject met Hoez, een bekroond ondernemingsproject van de Arteveldehogeschool Gent. Voor zo ver bekend is de Strijkwinkel in Knokke-Heist de eerste onderneming binnen de sector die het strijkgoed aflevert in een milieuvriendelijk beschermingsmateriaal.  

Buisplastic 

In alle droogkuis- en strijkwinkels worden traditioneel alle kledingstukken op hanger verpakt in buisplastic. Dit is een praktische, snelle en goedkope manier om de kledij te beschermen tegen stof of vuil. Het grote nadeel echter is het negatief milieueffect bij zowel het aanmaken als het vernietigen van plastic.  

Hoez 

Een groep studenten van de Arteveldehogeschool Gent kwam eind vorig jaar met de vraag of de Strijkwinkel in Knokke-Heist wou meewerken aan een project van duurzame verpakking in de sector droogkuis en strijk. Zij moesten als bachelorproef een bedrijf opstarten. Hun project Hoez kreeg de BBS award 2020 voor beste B2B project binnen Arteveldehogeschool Gent. Dit project paste perfect in het streven van de Strijkwinkel Knokke-Heist naar vermindering van de afvalberg en zijn bezorgdheid voor het milieu, bvb. vervuiling in zee door plastic, schadelijke stoffen in de lucht bij productie kunststoffen en verbranding afval etc. 
  
Jaarlijks verbruik van 15 km plastic 

In navolging van vele milieuvriendelijke projecten die bij voorbeeld lopen in grootwarenhuizen, denken we maar aan composteerbare verpakkingen en herbruikbare verpakkingen voor fruit en groenten wilde ook de Strijkwinkel komaf maken met plastic.  
Jaarlijks verbruikt de Strijkwinkel zo’n 15 km buisplastic, dat is meer dan voldoende om weerszijden de nieuwe A11 een fietspad van 1m breed af te dekken met plastic. Daarnaast kan het eenmalig gebruikte plastic voor niks hergebruikt worden en is de logische eindbestemming de vuilnisbak en daarna verbranding met nodige vervuiling als gevolg.  

Keuze tussen stoffen hoezen of zero verpakking 

Na een bevraging van hun klanten bleek ook dat velen van hen de nieuwe verpakkingswijze genegen zijn en ook bereid zijn om voor de stoffen hoezen een waarborg te betalen. Vanaf begin volgend jaar krijgen de klanten de keuze: indien zij een kleine waarborg betalen krijgen zij hun persoonlijke herbruikbare hoezen om hun kledij telkens te verpakken. Zij kunnen natuurlijk ook opteren om hun kledij niet te laten verpakken. 
  
Strijkwinkel Knokke-Heist milieuvriendelijke trendsetter 

Voor zover bekend is de Strijkwinkel Knokke-Heist de enige binnen de sector van strijkateliers en droogkuisbedrijven in België die overschakelt naar herbruikbare verpakkingen en mogen we spreken van een uniek concept. “Wij hopen ons steentje, hoe klein ook, bij te dragen tot minder vervuiling en zijn samen met de jonge ondernemers van Hoez overtuigd van zowel het belang als het succes van de nieuwe werkwijze. Wij willen ook al op voorhand onze klanten bedanken voor de toegezegde medewerking” aldus Luc De Deyne, coördinator van de Strijkwinkel Knokke-Heist.  

Voor meer info 

Strijkwinkel Knokke-Heist, Kursaalstraat 55B, T 050 53 96 41 - Facebook  

Hoez: https://hoezbe.wixsite.com/hoez -  arne.hoez.be@gmail .com  

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter