Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Heyst Leeft bekroont mooiste raamschilderij carnaval 2020

Op initiatief van Kneistikrantfotograaf Yvan Kaux en de heemkring Heyst Leeft werden op zondag 8 maart 2020 de mooiste en grappigste raamschilderijen van carnaval Heist 2020 bekroond. Winnaar is het raamcartoon “New balls please” van café Den Oosthoek, gevolgd door “de hond met een kater” van dierenartspraktijk van Jan Vandepitte en de “Chinese Coronatijger” van Café Tussen Land en Zee.

Raamschilder Fons Vandierendonck

Alle 46 raamschilderijen werden gebundeld in een digitaal fotobestand en door Fons Vandierendonck beoordeeld. Fons is de persoon die aan de bakermat lag van de raamschilderijen met carnaval. Als jonge knaap werd hij eind de jaren ’50 door het huis Le Progrès die toen carnavalkostuums en maskers verkocht, aangesproken om iets te schilderen op de etalageramen. Huis Progrés bevond zich toen op de hoek van de Kursaalstraat/Vlamingstraat. Daartegenover bevonden zich café De Breughel en De Metro. De café-uitbaters zagen Fons aan het werk en huurden hem in om ook hun ramen een carnavaleske look te geven. Op deze manier groeide het klantenbestand stelselmatig aan waardoor Fons soms reeds een paar weken vooraf moest beginnen om alles rond te krijgen. Snel werd hulp ingeroepen en nam Oscar Ghevaert enkele van de vele ramen over. Na vele jaren heeft Fons dit karwei afgebouwd en was André Everaert een van de eersten om deze taak verder uit te voeren. Later zijn dan Jan Asaert (nu reeds ruim 30 jaar aan de slag) en François en Steve Lagast (reeds 20 jaar aan het werk als raamschilder) die het carnavalpenseel hebben overgenomen.

Fons duidde de 3 laureaten aan zonder kennis te hebben van de identiteit van de schilders en zonder te weten welke tekening op welk raam stond. Omdat de wedstrijd dit jaar wat geïmproviseerd en in een snel tempo moest gebeuren, wil Heyst Leeft dit in de toekomst beter voorbereiden en er een mooi initiatief van maken in samenspraak vooraf met zij die de schilderijnen aanbrengen.

Uitslag prijsuitreiking :

  • 3de plaats raam café Tussen Land en Zee goed voor een fles Cava.
  • 2de plaats raam dierenarts Jan Vandepitte goed voor een waardebon € 25 euro bij de Bloom
  • 1ste plaats raam café Oosthoek goed voor een waardebon € 50 euro restaurant Boulevard.

 

De prijzen zijn door Heyst Leeft aangeboden.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter