Knokke-Heist bezoeken als toerist?

18 Michelinsterren fonkelen aan het gastronomisch firmament van de Zwinregio

Burgemeester Graaf Leopold Lippens en schepen van Toerisme Anthony Wittesaele stelden op dinsdag 11 februari 2020 in restaurant Si Versailles de 11de editie van de unieke brochure ‘Toprestaurants Knokke-Heist & omgeving 2020’ voor aan de pers en plaatselijke topchefs. De grensoverschrijdende Zwinregio heeft de voorbije jaren in België en ver daarbuiten een bijzonder sterke culinaire reputatie opgebouwd en is absolute koploper op vlak van gastronomie. Dit bewijzen nogmaals de uitzonderlijke resultaten in de smaakvolle brochure: 18 Michelinsterren verdeeld over 15 restaurants alsook bijna 100 culinaire adressen geselecteerd door Michelin en Gault&Millau. Op de persmeeting werd ook bekend gemaakt dat het culinaire tasting event Mise en Plage in Knokke-Heist dit jaar gespreid wordt over twee weekends. Het Gastronomy Weekend loopt van 19 tot 22 juni 2020 en het Bistronomy Weekend van 26 tot 29 juni 2020.

 

Si Versailles: Franse keuken met oosterse invloeden

Uitvalsbasis voor de persvoorstelling dit jaar was Si Versailles (13/20 Gault&Millau), een gerenommeerd visrestaurant op de Zeedijk in Het Zoute omgeven door kunstgalerijen met wereldfaam, internationale modemerken, de mooiste interieurzaken en met uitzicht op het Noordzeestrand. Zaakvoerster Trui Ponjaert is sinds 1992 werkzaam in het restaurant en nam in 2011 de zaak van haar moeder volledig over. Zij en haar obers zorgden alvast voor een hartelijke ontvangst met exquise hapjes van chef Laurent Willemarck en zijn keukenbrigade. Zelf omschrijft Laurent zijn stijl als een mix van Franse keuken met oosterse invloeden. De 54-jarige keukenprins, geboren en getogen in Knokke, is alvast heel opgetogen over het initiatief van het gemeentebestuur om alle toprestaurants uit Knokke-Heist en omgeving overzichtelijk te bundelen. “Ruim 10 jaar geleden was het voor foodies aartsmoeilijk om uit de wirwar van restaurants het kaf van het koren te scheiden. Nu hebben lekkerbekken een handige leidraad om op basis van objectieve gegevens de toppers te selecteren.  Op de vraag waarom steeds meer chefs hun Michelinsterren bewust lijken in te leveren, geeft Laurent de volgende verklaring:“Blijkbaar zien steeds meer collega’s in dat gastronomie meer is dan een artistiek schilderijtje op je bord en het zoeken naar een geslaagde combinatie van pure, eerlijke smaken nog altijd de essentie is voor de klant”. Of hij zelf de ambitie heeft om ooit een ster te halen, antwoordt de chef laconiek: “ik denk dat ik van karakter zelf wat te introvert ben om hiervoor de nodige show in keuken en zaal  te verkopen. We hebben een prachtig vast cliënteel dat heel tevreden is over wat ik op hun bord tover en da’s voor mij uiteindelijk nog altijd de mooiste bekroning!“ knipoogt de schalkse chef.  

Cuines 33 en Sel Gris behouden Michelinster

Knokke-Heist heeft vele karakters en kan je niet samenvatten in 1 zin. Zowel voor de levensgenieter als de fijnproever heeft Knokke-Heist alles in huis. Fashion shoppen, kuieren langs de zandstranden, een blik op de buitengewone kunstcollecties of gastronomisch toptafelen… alles is er mogelijk.  In Knokke-Heist vind je toprestaurants die aan elke smaak beantwoorden. We zetten de topscores binnen Knokke-Heist voor je op een rijtje.

Cuines 33 met chef Edwin Menue aan het kookfornuis behoudt zijn Michelinster en een Gault&Millau score van 17/20. Ook Sel Gris met 16.5/20 behoudt zijn Michelinster en hun ijzersterke Gault&Millau punten. Restaurant Sensum pakt met 15/20 één punt meer als vorig jaar. Ook gevestigde waarden Il Trionfo 15.5/20 en Escabèche 15/20 blijven sterk scoren. Als culinaire trekpleister bij uitstek is het voor Knokke-Heist goed dat er ook enkele nieuwe gastronomische topadresjes in de lijst staan. Het onlangs geopende restaurant Tablàvins kreeg dan ook terecht meteen een 13.5/20.

Met “Toprestaurants in Knokke-Heist en omgeving 2020” krijgt de fijnproever alvast een overzicht van gastronomische topadressen boordevol smaakexplosies.  

De brochure is voortaan beschikbaar bij Toerisme Knokke-Heist, Zeedijk-Knokke 660, 8300 Knokke-Heist. Geef een belletje op 050 630 380 of stuur een mail naar toerisme@knokke-heist.be om jouw exemplaar te bemachtigen.

 

Mise en Plage 2020 opgesplitst in Gastronomy en Bistronomy Weekend

In de 2de helft van juni vindt de 2de editie van Mise en Plage plaats op het strand voor het Casino van Knokke-Heist. Speciaal voor deze gelegenheid wordt er op deze locatie een indrukwekkende orangerie van staal en glas gebouwd: Le Grand Palais. Deze sublieme, lichtovergoten constructie in zwierige art-nouveaustijl biedt alle ruimte om culinair te genieten met zicht op zee. Voor het eerst wordt l Mise en Plage, een culinair tasting event dat fijnproevers het beste van Knokke-Heist en de Zwinstreek serveert,  dit jaar gespreid worden over twee weekends:

  • Gastronomy Weekend op 19, 20, 21 en 22 juni 2020
  • Bistronomy Weekend op 26, 27, 28 en 29 juni 2020

 

Tijdens de week, op 23, 24 en 25 juni, kunnen bedrijven een deel van de locatie afhuren. Een mix van 10 chef-koks en 10 bistrochefs staan dan in voor de bereiding van de gerechten. Mise en Plage is elke dag geopend van 12 uur tot middernacht. De keuken sluit om 22 uur.

Gastronomy Weekend

Het Gastronomy Weekend wordt verzorgd door 20 topchefs uit Knokke-Heist en de Zwinstreek (met Michelinsterren en een min. notering van 13/20 in de Gault&Millau 2019). 1 BISTRO MARIE

2 CHOCOLATIER

3 CUINES 33 *

4 DE KROMME WATERGANG **

5 DE VIJVERHOEVE

6 DELL’ARTE

7 ESCABÈCHE

8 IL TRIONFO

9 J.E.T.T.

10 KAASAFFINEURS VAN TRICHT

11 LA CIBOULETTE

12 LA TRINITÉ

13 MAS BRASA

14 MOUT

15 ORCHIDEE THAI

16 PATISSIER DEMARĖ

17 SEL GRIS *

18 SPETTERS *

19 TABLAVINS

20 VINUM & SENSUM

Bistronomy

In het Bistronomy Weekend nemen volgende 20 talentvolle bistrochefs uit de Zwinregio de keukenbooths in:

1 BISTRO L’ÉCHIQUIER

2 BLANCO

3 CAILLOU

4 COTE BELGE

5 CWART

6 DAH MAKAN

7 DE SCHAAPSKOOI

8 DELY’S

9 ENSO

10 IL RIALTO

11 LA GUERA

12 LA RESERVE

13 LA TERRASSE DU ZOUTE

14 LIVINGROOM 102

15 MARY ROSE BAKERY

16 PALACE SEAFOOD

17 SABLE BLANC

18 THE MEMLINC

19 TOM’S HIDDEN BISTRO

20 WAF

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter