Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Scholieren en studenten kleuren op 15 mei Vlaanderen paars

Samen met tienduizenden Vlaamse studenten en scholieren nemen ook de leerlingen van het Sint-Jozefslyceum en de MAKZ in Knokke-Heist online deel aan de grootste LGBT+-schoolcampagne van de wereld. LGBT+ is de afkorting voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender en alle andere gender- en seksuele identiteiten. Zij kleuren op vrijdag 15 mei 2020 vanuit hun “kot” Vlaanderen paars.  

Gemeentebestuur hijst de regenboogvlag 

Het gemeentebestuur bestelde voor de leerlingen van de Knokke-Heistse secundaire scholen 2 educatieve pakketten ter waarde van €430. Elk pakket omvat lesbundels, brochures, posters, polsbandjes, kleeftattoos, vlaggen, een inspiratiegids, krant, ... zodat leerkrachten daarmee online of in de klas aan de slag kunnen. Naar aanleiding van de Dag tegen holibi- en transfobie op zondag 17 mei 2020 hijst de gemeente in de Lippenslaan en aan het stadhuis en Sociaal Huis ostentatief de regenboogvlag.  

Online campagne PAARS 

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie wordt voor de negende keer de campagne PAARS georganiseerd, onderdeel van de grootste LGBT+-schoolcampagne van de wereld. In 2019 werd het hoger onderwijs bij de campagne betrokken, nadat de Antwerpse hogescholen spontaan zelf PAARS op 14 campussen organiseerden. Dit jaar hadden, naast 105 secundaire scholen, ook alle universiteiten en hogescholen in Vlaanderen en Brussel (Nederlandstalig) zich geëngageerd om deel te nemen aan PAARS. Omwille van de coronamaatregelen maakten de organisotren er, in samenwerking met Cavaria en Wel Jong Niet Hetero een online campagne van. 

Samenhorigheid in de maatschappij versterken 

Omwille van de coronacrisis kan de campagne dit jaar niet op de vertrouwde manier doorgaan. Zo goed als alle activiteiten rond IDAHOT werden afgelast, maar PAARS is daarop een uitzondering. Ook zonder fysieke aanwezigheid kan men toch op grote schaal en op een ludieke manier LGBT+-discriminatie aankaarten en pleiten voor verdraagzaamheid. De initiatiefnemers willen in deze coronatijden, waar de nadruk ligt op hoop en solidariteit, dit gevoel graag verderzetten via de online campagne PAARS en zo de samenhorigheid in de maatschappij versterken.  

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist vindt het belangrijk om deze campagne moreel en logistiek te ondersteunen, zelfs in deze moeilijke coronatijden. Homoseksualiteit is in 72 landen nog steeds strafbaar en ook in België is er nog heel wat werk op gebied van LGBT+-discriminatie. 

Win een smartphone met een PAARS-selfie 

De organisatoren hebben de Vlaamse Scholierenkoepel VSK, de Vlaamse Vereniging van Studenten VVS en alle deelnemende onderwijsinstellingen gevraagd om de scholieren en studenten op vrijdag 15 mei op te roepen om thuis een ‘PAARS-selfie’ te maken. Op die manier kunnen de jongeren tonen dat ze achter de boodschap van verdraagzaamheid staan. Ook iedereen die de campagne een warm hart toedraagt kan meedoen en zo’n selfie maken. Aan de campagne is een wedstrijd verbonden. Met de steun van technologiekoepel Agoria mogen ze o.a. een smartphone wegschenken voor de mooiste/meest originele PAARS-selfie. 

#paarstoday 

Foto’s, filmpjes en berichten kunnen gedeeld worden op de sociale media met de hashtag #paarstoday, door iedereen die iets paars draagt, vasthoudt, etc., als het maar met de paarse kleur te maken heeft. Op deze manier brengt het coronavirus ons, figuurlijk dan, dichter bij elkaar en komen we er met z’n allen sterker uit. Vanuit tal van onderwijsinstellingen wordt de onlineversie van de campagne alvast met enthousiasme onthaald. Ook in het Europees Parlement is er interesse voor de campagne en wordt de oproep verspreid in de LGBTI Intergroup; met zijn 136 leden uit 25 landen de grootste intergroup van het Europees Parlement. 

Ambassadeurs 

Dit jaar vertegenwoordigen niet één maar zelfs drie ambassadeurs de campagne PAARS: Jitske Van de Veire, Senne Misplon en Uwi Van Hauwermeiren. Het zijn ook de drie woordvoerders van Wel Jong Niet Hetero, de grootste holebi- en transjongerenorganisatie van het land. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter