Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Burgerwetenschap in tijden van corona: begluur de broedende ooievaars en win een duoticket

Sinds kort is er in het Zwin Natuur Park een camera geplaatst die doorlopend live beelden toont van twee ooievaarsnesten in het park. Je kan de broedbezigheden van de twee ooievaarskoppels volgen op https://www.youtube.com/watch?v=FZXHeMAfAfc 

De Zwinmedewerkers hebben hieraan nu ook een burgeronderzoek gekoppeld waarmee je een duoticket kunt winnen voor toegang tot het park van zodra de coronamaatregelen versoepeld worden.  Je leest er hieronder meer over. 

33 dagen broeden 

Op het rechtse nest, het dichtst bij de camera, zijn er inmiddels eieren gelegd. Je kan de eieren niet zien, maar het gedrag van de ouders wijst erop dat ze een kostbare schat aan het uitbroeden zijn. Op het linkse nest dat iets meer naar achter ligt, verwacht het Zwin Natuur Park dat de eieren binnenkort ook gelegd zullen worden. Ooievaars doen er ongeveer 33 dagen over om hun eieren uit te broeden. Dat wordt dus nog even geduld uitoefenen vooraleer – als alles goed gaat – eind april-begin mei kleine kuikens uit de eieren komen. 

Vrouwtje en mannetje wisselen elkaar af bij het broeden 

De volgende weken gaan deze twee ooievaarskoppels heel veel tijd zittend op het nest doorbrengen. Dat moet om de eieren warm te houden en de embryo’s tot ontwikkeling te laten komen. Beide partners broeden beurtelings op de eieren. Bij ooievaars kan je niet op het zicht zien of het mannetjes of vrouwtjes zijn. Het toeval wil echter dat bij het rechtse van deze twee nesten het vrouwtje geringd is. Ze draagt halverwege de poot een zwarte wetenschappelijke ring. Daarop staat een code en dankzij die code is ze individueel te herkennen. Het mannetje draagt geen ring. Bij een ooievaar die rechtstaat op de nesten kan je dus zien of het mannetje of het vrouwtje is. Als de twee poten niet te zien zijn moet je even geduld hebben.  

Partnerruil 

Bij het linkse nest zat voor kort een koppel met dezelfde combinatie: man ongeringd en vrouw geringd. In de laatste dagen van maart lijkt bij dat linkse nest echter een partnerwissel te zijn geweest: beide vogels op dat nest zijn nu ongeringd. Het geringde vrouwtje is verdwenen. 

Zin om mee te doen aan burgerwetenschap? 

Heb je zin om mee te doen aan een onderzoek? Het is simpel: als je op de camerabeelden een ooievaar ziet staan op het rechtse van de twee nesten, check dan of het om het mannetje of het vrouwtje gaat. Weet je nog: ring aan de poot of niet! Op het linkse nest zijn beide vogels ongeringd. Vervolgens wachten tot de vogel gaat zitten om te broeden. En dan het aantal minuten timen dat de vogel blijft zitten! Het Zwin Natuur Park wil weten hoelang een bepaalde vogel op het nest blijft zitten om te broeden en wie het is.  

Dus in totaal vragen we vijf zaken om te noteren: 

  1. Datum 
  2. Tijdstip (tot op de minuut, vb. 14:15) 
  3. Linkernest of rechternest 
  4. Mannetje of vrouwtje (alleen te zien bij het rechtse nest) 
  5. Het aantal minuten dat de vogel op het nest is blijven zitten. 

Geef alle resultaten in via volgend formulier. Tot de eerste jonge ooievaar uit het ei komt geeft het Zwin Natuur Park wekelijks een duoticket voor het Zwin Natuur Park. Zodra het park weer opengaat kan je dan de ooievaars in levende lijve komen bekijken vanuit de ooievaarstoren!  

Wil je meedingen naar een duoticket? Vul dan zeker jouw e-mailadres of telefoonnummer in bij het resultaat van jouw onderzoek + geef een antwoord op de schiftingsvraag: hoeveel likes zal de livestream gehad hebben tegen de volgende maandagmiddag 12 uur. Elke week sluiten de medewerkers op zondagavond om 20 uur de deelnames af voor de voorbije week.  

Nog een leuk weetje: deze twee ooievaarskoppels zijn de ouders van de drie jonge ooievaars die vorig jaar met een zender werden uitgerust. Meer info daarover, met frequente updates over de avonturen van de jonge ooievaars, vind je hier: https://www.zwin.be/nl/operatie-ooievaars 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter