Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Officiële erkenning voor Park 58 als natuurreservaat

Duingebied park 58 sleepte een officiële erkenning als natuurreservaat in de wacht door Vlaams minister van Omgeving en Toerisme Zuhal Demir (N-VA). Park 58 staat dan ook bekend omwille van de zeldzame planten die je er terugvindt. Stefaan Brinckman van Natuurpunt is in de wolken met de erkenning: "Dit is een beloning voor al het harde werk van onze vrijwilligers".

Park 58 dankt zijn naam aan de wereldexpo van 1958, waarbij een deel van dit duingebied ingericht werd als park. Een ander deel bleef evenwel onaangeroerd en precies deze originele duingedeeltes zijn het meest interessant op het gebied van planten. De belangrijkste duingraslanden zijn nagenoeg in hun oorspronkelijke glorie hersteld en je treft bijna alle typische duinplanten van middeloud, kalkrijk duin opnieuw aan. Mede door de vrij kleine oppervlakte behoort dit duingebied tot een van de minder bekende pareltjes aan onze kust.

Door het kalkrijke zand (een gevolg van schelpen) in de ondergrond groeien er zeldzame planten zoals geel zonneroosje, gewone vleugeltjesbloem, grote tijm, kuifhyacint, nacht- en kegelsilene en nog vele andere. Deze bijzondere planten trekken ook al even bijzondere dieren aan.

In 2016 en 2017 onderging Park 58 al een kleine facelift. 'Exoten' zoals canadapopulier, witte abeel en Amerikaanse vogelkers werden gekapt. Dat moest meer kans geven aan de inheemse eik, meidoorn, kardinaalsmuts en inlandse rozensoorten. Eerder werden ook al uitheemse struiken en kleine bomen uit de duinen verwijderd.

Nu Park 58 officieel natuurreservaat is, zal Natuurpunt instaan voor het dagelijks beheer en onderhoud van het gebied. Dat was in de praktijk eerder al zo, dus in realiteit zal er op dat vlak weinig veranderen. Alleen liet Minister Zuhal Demir wel verstaan dat er in Park 58 ook werk moet gemaakt worden van een toegankelijkheidsplan. "Zo kunnen bezoekers maximaal genieten van de natuur die in Knokke-Heist floreert, zonder de draagkracht van het gebied aan te tasten", klinkt het.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter