Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Matthieu Bonne zwemt als eerste de hele Belgische kust af

De 26-jarige Bredenaar Matthieu Bonne heeft als eerste de volledige Belgische kustlijn afgezwommen. Op dinsdag 15 september 2020 rond 15 uur bereikte hij het strand ter hoogte van het Zwin.  De kanaalzwemmer, bekend van het Één-programma Kamp Waes, was uiteindelijk ongeveer 23 uur onderweg voor zijn 67 km lange tocht tussen  

Vijf jaar geleden waagde Knokke-Heistenaar Francis Reubens op 51-jarige leeftijd zich begin augustus aan dezelfde stunt. Door de tegenstroom en teveel zeewater in zijn maag moest hij zijn strijd toen staken in Duinbergen op amper 7 km van zijn einddoel.  

Eind augustus ondernam ook Bonne al een eerste poging om de hele kustlijn af te zwemmen, maar de weersomstandigheden speelden hem toen parten. De tegenstroming en de te hoge golven maakten het toen ook te gevaarlijk om nog verder te zwemmen. Bij het opzetten van de tweede poging begonnen de kosten hoog op te lopen, waardoor de Bredenaar een fundraising lanceerde. Alle supporters konden een euro of meer doneren voor de Belgian Coast Swim 2020. De helft van de ontvangsten zal aan Make-A-Wish geschonken worden. 

Maandag 14 september 2020 om 16 uur begon Matthieu Bonne aan de Franse grens in De Panne aan zijn unieke zwemtocht. De omstandigheden waren veel gunstiger dan bij de eerste poging, maar de nacht was mentaal en fysiek opnieuw een zware dobber. Vooral tijdens het stuk tussen Bredene en De Haan had Bonne het niet onder de markt. 

Uiteindelijk bereikte hij rond 15 uur in Knokke-Heist de Nederlandse grens. Tijdens zijn opmerkelijke recordpoging zwom Matthieu Bonne aan een snelheid van bijna drie kilometer per uur. Zijn aankomst kun je hier bekijken. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter