Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Slechthorend of doof in tijden van mondmaskers: maak jezelf zichtbaar

Mondmaskers zijn het nieuwe normaal, ook voor de meer dan 600 000 Vlamingen die doof of slechthorend zijn. Daarvan communiceert bijna 99 procent in gesproken taal. Zij maken gebruik van allerhande hoorhulpmiddelen om te kunnen blijven functioneren. Kleine kanttekening: een hoortoestel werkt niet zoals een bril en is bovendien in veel gevallen onzichtbaar. Dit zal bij slechthorende/dove mensen nooit het normale gehoor vervangen. Liplezen en een aangepaste communicatie als aanvulling zijn dan ook nodig. 

Wat kan je nu precies doen om communicatieproblemen zo veel mogelijk te vermijden? AHOSA vzw geeft personen met een auditieve beperking alvast enkele tips om zich als slechthorende/dove persoon kenbaar te maken. 

Button 

Een aantal jaren geleden nam AHOSA vzw het initiatief om samen met Printhut een button te ontwerpen die slechthorende personen kunnen dragen.  

Meer info: https://ahosa.be/erbij-horen/toegankelijkheid/voor-jouw-veiligheid/badge-button-hesje 

Mondmasker met bedrukking 

Printhut maakt bedrukte mondmaskers voorzien van de print 'ik liplees en versta je niet met een mondmasker' of 'ik versta je niet, doof' met universeel symbool voor slechthorend en doof. Je kan ook zelf je kleur en opschrift kiezen. 

Meer info: https://ahosa.be/artikel/mondmasker-met-bedrukking 

Bedruk je herbruikbare mondmasker zelf  

Heb je zelf al je eigen herbruikbare mondmasker, dan kan je bij Printhut de opdruk naar keuze bestellen en zelf je eigen mondmasker bedrukken met behulp van een strijkijzer. 

Meer info: https://ahosa.be/artikel/bedruk-je-herbruikbare-mondmasker-zelf 

Sticker met universeel doof/slechthorend symbool voor op wegwerpmondmaskers  

Wegwerpmondmaskers kan je voorzien van deze ronde stickertjes met universeel doof/ slechthorend symbool, zodat mensen rondom je weten dat ze niet verstaanbaar zijn met mondmasker op. Deze worden gemaakt bij Printhut. 

Meer info: https://ahosa.be/artikel/sticker-met-universeel-doof-slechthorend-symbool-voor-op-wegwerpmondmaskers 

Blijf op de hoogte 

AHOSA vzw werkt rond één thema: slechthorendheid/doofheid. Hierbij wordt één doel beoogd: inclusie van slechthorende/dove mensen die communiceren in gesproken taal in de samenleving. Op de website www.ahosa.be is er een speciale coronapagina online gezet met meer info rond communicatie, mondmaskers, audiologie, … Je kan AHOSA vzw ook volgen op sociale media. Sharing is caring… Zo helpen we elkaar. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter