Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Nestkastjes maken: een vogelvriendelijk tijdverdrijf in coronatijd

Het najaar is een ideaal moment om een nestkastje op te hangen. Vogels kunnen er tijdens de winter in schuilen en al aan wennen vooraleer ze gaan broeden in het voorjaar. Zorg voor water en voer en hang ze minstens 2 meter hoog zodat de katten er niet aan kunnen. Ben je creatief en wil je zelf een nestkastje maken? Hieronder lees je hoe je dat doet!

De veeleisende wensen van de holenbroeders

Bijna alle holenbroeders stellen specifieke eisen aan hun nestkast. Al was het maar de maat van het vlieggat. Hier vind je een overzicht van de diverse nestkastmodellen met de (binnen)maten in centimeters en ideale ophanghoogte.

Hoe ga je te werk?

Om een nestkastje te maken, heb je volgend materiaal nodig:

 • onbehandelde vurenhouten planken (verfsoorten bevatten soms gevaarlijke stoffen)
 • spijkers of schroeven
 • 2 windhaakjes
 • koperdraad en tuinslang (of oude binnenband van een fiets)
 • metalen plaatje om de rand van het vlieggat te beschermen
 • Je gaat best als volgt te werk:
 • Teken de maten voor de verschillende onderdelen van het kastje af op het hout en zaag ze uit.
 • Teken het vlieggat in het midden van de voorkant, 3cm onder de bovenkant, in de juiste grootte. Zaag of boor het uit en schuur de scherpe randjes glad met een schuurpapiertje.
 • Bevestig de zijwanden op de achterwand.
 • Plaats de bodem in het kastje en de voorzijde tussen de zijwanden.
 • Maak de twee steunlatjes vast aan de binnenzijde van het dakje, zodat ze tegen de binnenkant van de voorkant en de achterkant steunen.
 • Plaats het dakje op het kastje en maak het met de beide windhaakjes vast.
 • Soms maken spechten of eekhoorns de vliegopening groter door op de rand te hakken of er aan te knagen. Om dit te beletten kan je de rand met een metalen (of houten) plaatje verstevigen.
 • Maak aan de achterzijde twee latten vast om het nestkastje aan een boom op te hangen.

 

Om het dakje beter tegen vocht te beschermen, kan je er eventueel een stukje roofing (dakbedekking) op vastmaken.

Een zitstokje is niet echt nodig. De vogels waarvoor de kastjes bestemd zijn, kunnen er zonder stokje gemakkelijk in en uit. Zonder stokje is het trouwens voor ‘nestkastpiraten’, zoals eksters, kraaien en eekhoorns, veel moeilijker om de nestkastjes te verstoren of te kraken.

Wanneer hang je de kastjes op?

Je hangt de nestkastjes best op in de periode september - oktober. Behalve als broedplaats doen ze namelijk ook dienst als schuil- en slaapplaats voor de vogels in de winter. Meestal slaapt er één vogel per kast, maar soms zitten er wel meer dan tien in een kast. Vooral de boomkruiper en het winterkoninkje slapen vaak met velen bij elkaar. Door dicht bij elkaar te kruipen slagen deze kleine vogeltjes erin om het voldoende warm te houden. Als je de nestkastjes niet voor de winter hebt kunnen ophangen, kan het in het vroege voorjaar ook nog.

Waar hang je de kastjes op?

De nestkasten moeten buiten het bereik van katten worden opgehangen, het beste op een hoogte van 2,5 meter. Het moet er open en licht zijn. Om slagregen, hevig zonlicht en sterke wind te vermijden, hang je de nestkast met het vlieggat naar het oosten/zuidoosten. Als je meerdere nestkastjes wil ophangen, mag je ze niet te dicht bij elkaar hangen. Veel soorten vogels hebben immers hun eigen territorium waar ze geen andere vogels dulden.

Hoe hang je de kastjes op?

Aan een wand of een muur kan je de nestkastjes met een stevige haak bevestigen. Aan een boom hang je ze best op met behulp van een koperdraad (die roest immers niet) en een stuk oude tuinslang of een oude binnenband van een fiets. Steek de koperdraad door het stuk tuinslang of binnenband. Dat voorkomt het insnijden van de draad in de boom. Maak de draad dan met een schroefje aan één zijkant van het kastje vast, bindt het rond de boom en maak het andere eind aan de andere zijkant van het kastje vast. Sla nooit spijkers in de boom!

Moeten de kastjes gereinigd worden en wanneer?

Om de nestkasten in goede staat te houden moet je ze regelmatig controleren en onderhouden. In augustus of september, als de jonge vogels zijn uitgevlogen, kan je het oude nestmateriaal verwijderen. Dit is immers vervuild met de uitwerpselen van de jongen, resten van dode jongen, en met eieren of poppen van parasieten, enz. Als die in het voorjaar uitkomen en actief worden kan een heel broedsel verloren gaan! Door het oude nestmateriaal te verwijderen vermijd je ook dat er ‘s winters vogels, die in de nestkastjes komen slapen, aan oud en vochtig nestmateriaal vastvriezen. Je maakt de nestkastjes best schoon met heet water. Nadien laat je het goed uitdrogen. Voor je het opnieuw ophangt, leg je er wat stro of schaafkrullen in, als nestmateriaal voor vogels die er in de winter in komen slapen en/of als basis voor het nieuwe nest. Succes!

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter