Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Rode Kruis Knokke-Heist herdenkt wereldoorlogen en dokter Mattelaer

Op zondag 15 november 2020 legde een kleine delegatie vrijwilligers van Rode Kruis Knokke-Heist kransen neer bij de oorlogsmonumenten op het Heldenplein in Heist en aan het verzetsplein in Knokke, naar aanleiding van wapenstilstand, de 75ste verjaardag van het einde van wereldoorlog twee en de bevrijding van Knokke. Ook Eugene Mattelaer is herdacht.

Dokter Mattelaer werd in 1944 bestuurslid van het Rode Kruis Knokke, zoals de afdeling vóór de fusie van Knokke en Heist noemde. Later werd hij ondervoorzitter. In 1944, 76 jaar geleden, was hij verantwoordelijk voor het veldhospitaal dat toen gevestigd was in de kelders van het gebouw waar nu de MAKZ terug te vinden is.

Knokke was toen afgesneden van de rest van een bevrijd België. Ook Rode Kruis-vrijwilligers hebben toen geholpen bij het verzorgen van gewonden. “Uit briefwisselingen van toen, die nog in ons bezit zijn, blijkt dat dokter Mattelaer als ondervoorzitter één van de stuwende krachten was bij de afdeling”, zegt woordvoerder van Rode Kruis Knokke-Heist Peter Warlop.

Een opmerkelijke brief (anno 1948) gaat over de vraag van dokter Mattelaer, aan de hoofdzetel van het Rode Kruis, om “humanitaire hulp te mogen bieden aan de zwaar getroffen bevolking van buurgemeente Sluis”. Als schepen van Onderwijs kon hij ook in 1959 toenmalig burgemeester Graaf Lippens overtuigen om de taak van voorzitter van Rode Kruis Knokke op zich te nemen. Daarnaast speelde hij ook een belangrijke rol in de vernederlandsing bij het Rode Kruis.

“2024 wordt een jubileumjaar voor de Knokke-Heistse afdeling, dan bestaat Rode Kruis Knokke-Heist 100 jaar. Ook het verhaal van Dokter Mattelaer zal hier een belangrijk deel van uitmaken”, aldus Peter Warlop

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter